Sanader: Kada sam čuo što se Miljušu dogodilo, zatražio sam istragu

PREMIJER Ivo Sanader je nakon sastanka s predstavnicima HND-a na kojemu su bili i ministar unutarnjih poslova Berislav Rončević te potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, rekao da oštro osuđuje napad na novinara Dušana Miljuša, ali i na Gordanu Lukač Koritnik koja je "intervenirala zbog pjevanja određenih pjesama".

"Mi smo se opredijelili za demokraciju, ali i za pravila koja vrijede u njoj, poput poštivanja prava svih građana. Pravo na informacije je jedno od najvažnijih prava pri čemu ključnu ulogu imaju novinari. Oni nisu posebno zaštićeni, ali imaju posebnu odgovornost u društvu", priznaje premijer.

"Učinit će se sve"

"Ukoliko se ide prema zastrašivanju novinara, to je opasno za društvo i zato će vlada učiniti sve da kroz represivni aparat istražiti ovaj ali i ostale slučajeve. Ako je ikako moguće i da spriječi takve slučajeve", kaže Sanader.

Čim je čuo što se dogodilo Dušku Miljušu, tvrdi, naredio je istragu, zato je i ministar Rončević bio na današnjem sastanku s predstavnicima Hrvatskog novinarskog društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razgovarao sam s (ravnateljem policije Marijanom, op.a.) Benkom, koji mi je rekao da će učiniti sve da pronađu počinitelje i nalogodavce napada. Nitko ne smije nikoga napadati zbog javno izrečene riječi", kazao je ministar policije koji nešto ranije danas nije uopće znao tko je Dušan Miljuš, iako je jedan od vodećih novinara u Hrvatskoj koji se bave sektorom policije.

Jesu li napadači planirali ubiti novinara?

Upitan, hoće li se napad Miljuša okarakterizirati kao pokušaj ubojstva , Rončević je kazao da će to odlučiti  državni odvjetnik.

"Kada se počne napadati novinare, onda se treba upitati tko je iduću na redu. To su, vrlo vjerojatno, građani i političari", kazao je nakon sastanka Mislav Bago, potpredsjednik HND-a, dodajući da je HND zatražio policijsku zaštitu za Miljuša, "jer je to najmanje što se može učiniti za njega".

D.M.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara