Sanader: Karlovačkoj pivovari prijeti zabrana rada

"HOĆETE li inzistirati na ostavkama i postupku protiv svih onih koji nisu reagirali na vrijeme i sukladno pravilima struke, od bolnice, policije, do nadležnih inspektorata koji su izravno u nadležnosti Vlade?" - upitala je premijera Ivu Sanadera zastupnica SDP-a Milanka Opačić na aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru, vezano za smrt Zdravka Martinovića koji je prije dva dana preminuo od posljedica eko incidenta u Karlovačkoj pivovari.

Sanader je rekao da kao predsjednik Vlade u ime svih prisutnih želi izraziti sućut Martinovićevoj obitelji.

"Želim, međutim, reći da su nadležne službe, prema našem izvješću koje smo primili u Vladi, bile na mjestu događaja, ali tek nakon što za vrijeme vikenda nisu izašle, a trebale su. Ovo će sigurno biti povod da se i vikendom, kada tvornice, u ovom slučaju pivovara, ne rade, ili u bilo kojim drugim slučajevima, ako treba i noću, da svi dođu tamo, a ne da vrata pivovare budu zatvorena." - rekao je Sanader.

Premijer nije odgovorio na pitanje hoće li tražiti ostavke, nego je nastavio govoriti o postrojenjima za rekuperaciju Karlovačke pivovare.

"Inspekcija zaštite okoliša i građevinska inspekcija zabranile su provođenje fermentacije kojom se oslobađa CO2 dok se ne pusti u pogon i dobije uporabna dozvola za pogon za rekuperaciju. Radovi su završeni i dozvoljena je funkcionalna proba predviđena projektom, te može trajati 7 dana. Ako do tada pivovara ne ishodi uporabnu dozvolu za pogon, pivovari će se zabraniti rad." - rekao je Sanader.

Dodao je i da pravosudni organi obavljaju istragu, te da će Vlada razmotriti konzekvence i sankcije za odgovorne.

Milanka Opačić premijeru je rekla kako se nada da će on ipak inzistirati na ostavkama za one koji nisu radili svoj posao. Kao primjer je navela činjenicu da je pokojnikova obitelj samoinicijativno poslala njegovu odjeću na vještačenje u privatni laboratorij, a to je bio posao policije.

"Centar 112 je nekih devet dana prije događaja bio informiran o ekološkom incidentu, a ništa se nije poduzelo." - rekla je, te naglasila da je policija stvar odradila diletantski, poslavši na očevid ophodnju, umjesto stručnih forenzičara.

A.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara