Sanader: Ne trebamo se opterećivati datumom ulaska u EU

Sanader: Ne trebamo se opterećivati datumom ulaska u EU

HRVATSKI premijer Ivo Sanader izjavio je u nedjelju u Daruvaru da se Hrvatska ne treba opterećivati datumom ulaska u Europsku uniju već strpljivo raditi na ispunjavanju kriterija za članstvo.

"Nemojmo se opterećivati datumima. Želimo brzo završiti pregovore a politička odluka o ulasku bit će na Europskoj uniji", izjavio je Sanader na obilježavanju 9. svibnja Dana Europe.

Visoki Vladini dužnosnici, predstavnici Europske komisije, lokalnih vlasti i nevladinih udruga obilježili su u Daruvaru Dan Europe u sjećanje na 9. svibnja 1950. godine kada je donesena Schumanova Deklaracija, kojom je predloženo udruživanje industrije ugljena i čelika Francuske i SR Njemačke, što se smatra temeljem buduće Europske Unije .

Područje zapadne Slavonije i grad Daruvar posebno su važni Europskoj uniji koja je investirala više od 67 milijuna eura u obnovu kuća i realizaciju gospodarskih i infrastrukturnih projekata na tom području.

Šef izaslanstva Europske komisije u Hrvatskoj Jacques Wunenburger izjavio je da se završava pomoć u obnovi, a nastavlja u daljnjem približavanju Hrvatske EU.

Premijer Sanader istaknuo je da je pozitivno mišljenje Europske komisije o Hrvatskoj kandidaturi za članstvo bilo ispit zrelosti, a da je Hrvatska sada spremna za brze i sustavne pregovore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Učinit ćemo sve da ispunimo kopenhaške i posebne političke kriterije za članstvo, a to su suradnja s Haagom, povratak izbjeglica i imovine te reforma pravosuđa. U tome Vlada napreduje", rekao je Sanader.

Dodao je da je Hrvatska spremna na regionalnu suradnju i najavio svoj skori posjet Albaniji, posjet ministra vanjskih poslova Miomira Žužula Srbiji te posjet Hrvatskoj predsjednika Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića.

O različitim aspektima približavanja Hrvatske Europskoj uniji govorili su još i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, ministar Žužul, ministrica europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović te predstavnici Europske komisije na okruglom stolu "Potpora EU od humanitarne pomoći do politike regionalnog razvoja".

Svečanost obilježavanja Dana Europe završila je simboličnim puštanjem u zrak nekoliko stotina balona s oznakama Europske unije pred dvorcem grofa Jankovića u Daruvaru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara