Sanader nije u pravu: Pravila alke kažu da je Mesićev izaslanik glavni gost

Sanader nije u pravu: Pravila alke kažu da je Mesićev izaslanik glavni gost

PREMIJER Ivo Sanader ili ne zna pravila alke ili je pravi razlog njegovog nedolaska na ovogodišnju Sinjsku alku - taština. Naime, u Pravilima o Alci koja propisuju kako će se odvijati ceremonijal alkarskih svečanosti detaljno je propisana uloga izaslanika pokrovitelja, a pokrovitelj je institucija Predsjednika Republike Hrvatske.

Njegov izaslanik na  Sinjskoj alci može biti svatko koga ovlašteni predstavnik pokrovitelja odredi i ta je osoba dio ceremonijala Alke, piše Slobodna Dalmacija, uz napomenu - bez obzira o kojoj se osobi radilo izaslanik pokrovitelja na Alki uvijek ima jednaku dužnost, prava i obveze.

U poglavlju VI naslovljenom “Alkarske svečanosti” u dijelu koji definira slijed radnji na dan Alke u točci 10. uz ostalo stoji da "nakon sviranja himne vojvoda na konju drži kraći govor u kojemu na samom početku ponaosob pozdravlja predstavnika pokrovitelja Alke, ostale uzvanike, goste i narod ne navodeći imena”.

Dakle u slučaju izostanka pokrovitelja (ove godine Stjepana Mesića) pozdravlja "predstavnika pokrovitelja Alke", a ne osobu koja je po funkciji veća od predstavnika, pa bio to premijer, predsjednik Sabora, gradonačelnik ili najbolji konjušar u Sinju.

Bez veze se obrušio na organizatore koji su radili po propisima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Točka 28. istog poglavlja propisuje:

“Poslije svečanog proglašenja slavodobitnika vojvodin ađutant i alkar slavodobitnik okreću konje prema svečanoj loži. Tada ađutant pozdravlja predstavnika pokrovitelja Alke na isti način kao i vojvodu izvještavajući ga riječima: ' Gospodine ____ doveo sam Vam slavodobitnika ___ Alke, alkara ____!' Potom predstavnik pokrovitelja Alke uz prigodan govor čestita alkaru slavodobitniku na pobjedi i uručuje mu osobno dar pokrovitelja. Slavodobitnik se zahvaljuje predstavniku pokrovitelja Alke, nakon čega momak slavodobitnika prilazi svečanoj loži i prima dar pokrovitelja.”

Prema tome, u pravilima se ne spominje premijer, pa makar on bio Ivo Sanader, spominje se samo izaslanik pokrovitelja i on je uvijek bio glavni gost. Dobri poznavatelji alkarske tradicije, navodi Slobodna Dalmacija, kažu i kako je nevažno je li izaslanik pokrovitelja vojnik ili civilna osoba.

Iz svega ovoga se da zaključiti da se Sanader bez razloga i argumenta obrušio na organizatore ovogodišnje Alke, također i bez povjerenja da ovi ljudi imaju pojma što propisuju pravila i tradicija. Premijer je svojim bijesom uspio slavodobitnika Andriju Hrgovića, koji umije najpreciznije pogoditi rupicu na alci dok juri na konju, izgurati iz prvog plana, na njegov dan. I to pokraj činjenice da su ostali dani u godini ionako rezervirani za doktora Ivu.

A.B.
Foto: L.T.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara