Sanader pomirio Čovića i Ljubića

PREMIJER Ivo Sanader, koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu BiH, u četvrtak navečer se sastao s prvim ljudima dviju hrvatskih stranaka, Draganom Čovićem i Božom Ljubićem. Nakon dvosatnog sastanka objavljeno je da će dvije, do sada sukobljene stranke - HDZ BiH i HDZ 1990. početi usko surađivati.

U četvrtak su u Sarajevu delegacije dviju država razgovarale o Luci Ploče, granici na moru kod Neuma i na rijeci Uni kod Kostajnice, o sporazumu o imovinskim odnosima, budućem mostu kopno - poluotok Pelješac.

Bljesak info piše kako je dogovoreno da će Hrvatska Bosni i Hercegovini ponuditi poseban status za korištenje Luke Ploče i status "najpovlaštenije nacije". Zauzvrat se očekuje da se BiH na isti način odnosi prema hrvatskim tvrtkama koje će se, kada bude izgrađena autocesta kroz BiH, koristiti autocestom na koridoru Vc. BiH će razmotriti prijedlog i o njemu se očitovati.    

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijeri Ivo Sanader i Nikola Špirić složili su se da bi stručnjacima trebalo prepustiti da još jedanput pokušaju naći rješenje za spor oko granice kod Neuma te na Uni pokraj Kostajnice. S obzirom na to da su dvije države sporazum o granici već potpisale, ali još nisu ratificirale, Sanader je istaknuo kako je ponuđen prijedlog da se ratificira dio sporazuma koji nije sporan, a da se sporna pitanja rješavaju arbitražom.

Sanader i Špirić su se složili oko izgradnje mosta kopno-Pelješac. Usuglasili su se da Hrvatska ima pravo graditi most i spajati svoje kopno, ali i da BiH mora imati nesmetan pristup otvorenome moru.

Nakon višegodišnjih pregovora dvije su zemlje potpisale Ugovor o dvojnom državljanstvu kojim se Hrvatima u BiH i službeno dopušta imati dvije putovnice, ali i da glasuju na hrvatskim izborima sve dok im to hrvatski izborni zakon dopušta. Potpisan je i Sporazum između Vijeća ministara BiH i hrvatske Vlade o suradnji u nadzoru državne granice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara