Sanader: Proračun je ambiciozan, ali ostvariv

DRŽAVNI proračun za 2006. je ambiciozan, ali ostvariv, rekao je danas premijer Ivo Sanader predstavljajući Hrvatskom saboru prijedlog proračuna.

Vlada predlože proračun u iznosu od 98,8 milijardi kuna, a temelji ga na gospodarskom rastu od četiri posto, inflaciji od oko tri posto te deficitu opće države od 3,3 posto BDP-a.

Tako ambiciozan proračun, premijer objašnjava dobrim makro-ekonomskim pokazateljima - povećanim gospodarskim rastom, rastom industrijske proizvodnje, nastavkom trenda bržeg rasta izvoza od uvoza, odličnim turističkim rezultatima, padom nezaposlenosti.

Proračun za iduću godinu ima za cilj dovesti Hrvatsku do više razine gospodarskog rasta, razvoja i standarda građana, njime ćemo se značajno približiti razvijenim europskim zemljama, kaže Sanader.

Najavljuje da će u idućoj godini prvi put rashodi opće države biti ispod 50 posto BDP-a, da će država i dalje ulagati u kapitalne projekte poput cestogradnje i željeznice, no gradit će i škole i bolnice, više ulagati u znanost i obrazovanje.

Država će, nastavlja, podupirati privatni sektor, nastojati privući strane investitore.

Jače će, dodaje, poticati demografsku obnovu, socijalno štititi djecu i obitelj, više izdvajati za branitelje i nezaposlene, pa će za novi program zapošljavanja osigurati 150 milijuna kuna.

Vlada će, kaže Sanader, i u idućoj godini povećano izdvajati za zdravstvo, mirovine, a čak 5,7 milijardi kuna utrošit će se za uklanjanje izravnih i neizravnih posljedica rata.

Državni će proračun, poručio je, snažno poduprijeti ubrzano približavanje Hrvatske EU.

Vlada planira prihode proračuna u iznosu 93,9 milijardi kuna, istaknuo je ministar financija Ivan Šuker, tumačeći kako to, izuzme li se iz toga 2,9 milijardi kuna planiranih od naknada za ceste, predstavlja porast od 6,4 posto.

Najavio je da država više neće deficit smanjivati povećanim vanjskim zaduživanjem, već će se zaduživati na domaćem tržištu, a deficit kani pokriti prihodima od privatizacije.

Kosor zadovoljna proračunom za svoje ministarstvo

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor izjavila je danas da je zadovoljna prijedlogom proračuna za iduću godinu, koji bi za njezino ministarstvo iznosio oko 6,6 milijardi kuna, što je za 8,65 posto više u odnosu na proračun za 2005.

Kosor je na današnjoj konferenciji za novinare naglasila da je proračun za njezino ministarstvo iduće godine veći za 528 milijuna kuna te da će omogućiti provedbu svih glavnih projekata Ministarstva u svim upravama. Dodala je da će troškovi i rashodi Ministarstva biti samo jedan posto od iznosa proračuna.

Kao najvažnije projekte Ministarstva Kosor je istaknula zapošljavanje nezaposlenih hrvatskih branitelja i djece poginulih branitelja, za što će se izdvojiti 35 milijuna kuna, što je za pet milijuna kuna više nego lani kada se zaposlilo oko 3500 branitelja. Najboljim projektom zapošljavanja ocijenila je program braniteljskog zadrugarstva koji će i dalje podržavati.

Za programe skrbi hrvatskih branitelja iznos se povećava za 446 milijuna kuna, a od toga najveći dio za invalidske i obiteljske mirovine u iznosu većem od 311 milijuna kuna, najavila je Kosor. Posebno je istaknula da je u taj iznos uključen i 141 milijun kuna za povrat duga braniteljima za neusklađene invalidnine i mirovine iz prethodnih godina, a za trajna prava hrvatskih branitelja iznos će se povećati za 72 milijuna kuna.

Poseban je problem i izvršavanje pravomoćnih sudskih presuda i drugih dugova koje je Ministarstvo naslijedilo, poput dugova hotelima za smještaj prognanika, a za što je predviđen novac, dodala je Kosor.

Također je istaknula da će Uprava za zatočene i nestale dobiti oko 2 milijuna kuna više u odnosu na 2005. za identifikacije i ekshumacije zatočenih i nestalih tijekom Domovinskog rata.

Napomenula je da se u javnosti pojavljuju pogrešne informacije o broju nestalih i zatočenih te da su na tom popisu još 1142 osobe, od kojih 504 iz Vukovarsko-srijemske županije. Dodala je kako vjeruje da će sutrašnji sastanak premijera Ive Sanadera, koji se sastaje s izaslanstvom Srbije i Crne Gore, pomoći da se rasvijetli sudbina još nekih osoba koje se još vode kao nestale.

U okviru drugih aktivnosti svog ministarstva Kosor je rekla da se predviđeni novac za rodiljne naknade povećava za 85 milijuna kuna. Ako bude potrebno, taj se iznos može povećati i kroz rebalans, dodala je.

Najavila je i nastavak svih projekta na području međugeneracijske solidarnosti posebice skrbi o starijim osobama u što je uključeno oko 8500 osoba.

Kosor je najavila i da će se u suradnji s Ministarstvom obrane u Registru branitelja obaviti podjela na borbeni i neborbeni sektor te da će se ta problematika riješiti na sjednici Vlade ovaj tjedan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara