Sanader: Uskoro radna skupina za primjenu mjera za povećanje konkurentnosti

PREMIJER Ivo Sanader najavio je danas da će se uskoro formirati radna grupa, operativni tim koji treba izraditi akcijski plan primjene 55 mjera za povećanje konkurentnosti koje je predložilo Nacionalno vijeće za konkurentnost.

Uskoro ćemo se dogovoriti kako formirati tijelo koje će Vladi predložiti implementaciju 55 mjera za povećanje konkurentnosti, kazao je Sanader na skupu u hotelu Opera na kojemu je Nacionalno vijeće za konkurentnost (NVK) predstavilo taj paket mjera.

Predstavljanju je bio nazočan i predsjednik Republike Stjepan Mesić, te oko 400 gospodarstvenika.

Premijer Sanader osvrnuo se i na neke euroskeptike, na izjave nekih političara kako ne treba žuriti u EU, kako Hrvatska neće biti spremna za taj ulazak 2007.-2008.

"Budimo eurorealisti, alternative putu prema EU nema", kazao je, poručujući da će Vlada učiniti sve da Hrvatska dobije pozitivan avis EU, te da u lipnju dobije status kandidata.

Sanader ističe i kako je vrijeme da i Europa uzvrati jasne signale prema Hrvatskoj, te time uz ostalo pokaže da Hrvatska može biti uspješna priča, model i za druge zemlje u ovom dijelu Europe.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik NVK Željko Čović kao strateške nacionalne ciljeve Hrvatske u idućih deset godina ističe - udvostručenje BDP po stanovnika, stopu rasta od 5 i više posto godišnje, smanjenje stope nezaposlenosti ispod 8 posto nakon 2010, izvoz roba i usluga koji bi kroz to desetogodišnje razdoblje premašio 65 posto BDP-a, povećanje kvalitete života, te povećanje stupnja društvene uključenosti.

"55 preporuka za povećanje konkurentnosti Hrvatske" odnosi se na sedam prioritetnih područja: obrazovanje za rast i razvoj, pravna država sukladna EU, troškovna i cjenovna konkurentnost, razvoj inovativnosti i tehnologije, jačanje malih i srednjih poduzeća, regionalni razvoj i razvoj klastera, te stvaranje pozitivnog stava i liderstva.

Pred Hrvatskom su, kaže Čović, tri glavna izazova - završiti transformaciju u tržišno gospodarstvo, izraditi model održivog gospodarskog razvoja i uskladiti ukupnu regulativu sa zakonodavstvom EU.

Direktor regionalnog ureda Svjetske banke za Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku Annand Seth ističe da Hrvatskoj, koja želi postati jadranski tigar treba strategija rasta koja se mora maknuti od potpore potrošnji, već okrenuti poticanju privatnog sektora, izvoza.

Za strategiju rasta privatnog sektora i konkurentnosti potrebna su sredstva koja se, smatra Seth, mogu naći preusmjeravanjem državnih potpora koje se sada daju tvrtkama gubitašima, a dobro dizajniranim i praćenim programom privatizacije, kaže, može se osigurati oko 5 milijardi kuna.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara