Sanader: Vlada pokrenula istragu o nezakonitostima u cestogradnji

HRVATSKA Vlada pokrenula je istragu u Hrvatskim cestama i Hrvatskim autocestama zbog naznaka da te državne tvrtke pri sklapanju nekih ugovora o izvođenju radova nisu poštovale javni natječaj, izvijestio je danas premijer Ivo Sanader na saborskom "aktualnom prijepodnevu".

Sanader je to rekao odgovarajući na pitanje nezavisnog zastupnika Slavena Letice, hoće li USKOK i Državno odvjetništvo ispitati zakonitost potpisivanja dodatka na ugovor s jednom talijanskom građevinskom tvrtkom, čiji je račun, po Letici, u minusu od pola milijarde američkih dolara.

"Vodstvo Autocesta i vodstvo Cesta bit će pozvano na odgovornost", kazao je Sanader, pojašnjavajući da je Ministarstvo financija od Nadzornog odbora jednog od tih državnih poduzeća zatražilo da ispita pritužbe da je jedan ugovor o izvođenju radova sklopljen mimo javnog natječaja.

"Ta institucija, neću reći jesu li Hrvatske ceste ili Autoceste, ignorirala je dopis Ministarstva i posao dala skupljoj firmi", rekao je Sanader, dodajući da "u tom području ima posla za Državnu reviziju, USKOK i Državno odvjetništvo".

Damira Kajina (IDS) zanimalo je kako će Vlada izbjeći dužničku krizu, budući da neke analize govore da će javni dug, do kraja mandata ove Vlade, narasti na oko 30 milijardi američkih dolara.

Sanader mu je odgovorio da je jedna od mjera sprječavanja vanjskog zaduživanja i Vladina projekcija 3,2 postotnog rasta BDP-a.

"Svjestan sam težine te situacije i da je jedna od najkritičnijih točaka, ne samo ove, nego i prošle i bilo koje druge vlade, ali sam, isto tako optimist i ne mogu prihvatiti takav crni scenarij", kazao je Sanader.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na pitanje Tončija Tadića (HSP) zašto je benkovačka policija privela trojicu maloljetnika iz Škabrnje i "ispitivala ih bez nazočnosti roditelja i odvjetnika, te demonstrirala silu, pretresajući kuću predsjednika HSP-ova ogranka u Škabrnji", ministar unutarnjih poslova Marjan Mlinarić odgovorio mu je da je policija, istražujući slučaj paljenja kuće povratnika srpske nacionalnosti u Biljanima Donjim postupala u skladu sa zakonom, da su maloljetnici ispitivani u nazočnosti roditelja, a da je za pretres kuće lokalnog HSP-ova čelnika postojao sudski nalog.

Ministar kulture Božo Biškupić je, na zastupničko pitanje kako Vlada misli zaštititi nalazišta pitke vode i povijesno-kulturna dobra u Cetinskoj krajini, kazao kako je u sprječavanje devastacije kulturnih dobara uključena i specijalna policija.

Najavio je osnivanje muzeja u Trilju, u kojem će se pohraniti prikupljena građa, kao i isplatu nalaznina osobama koje arhefakte predaju muzejima.

Potpredsjednica Vlade i ministrica branitelja Jadranka Kosor izvijestila je da je članove Vlade da je pri ministarstvu jučer osnovana stručna skupina koja bi, do kraja godine, trebala izraditi novi zakon o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

Državni tajnik za prosvjetu Želimir Janjić izvijestio je da je zaključen natječaj za ravnatelja Zavoda za školstvo, koji će uskoro ekipirati Zavod s 19 novih prosvjetnih savjetnika.

Ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić obećala je da se na Trgovskoj gori neće graditi odlagalište radioaktivnog otpada.

Otpad koji će nastati dekomisijom NE Krško Hrvatska će izvoziti, za što su se već javile zainteresirane zemlje, kazala je Dropulić.

Hrvatski sabor sjednicu će, nakon podnevne stanke, nastaviti raspravom o imenovanjima vanjskih članova parlamentarnih radnih tijela.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara