Sanader: Vladin program bit će program promjena

Sanader: Vladin program bit će program promjena
PROGRAM nove hrvatske Vlade bit će program promjena da bi se osigurala pouzdanost koju građani žele, najavio je danas mandatar nove Vlade Ivo Sanader koji, mjesec dana nakon pobjede HDZ-a na parlamentarnim izborima, Hrvatskom saboru predstavlja program i sastav svoje Vlade koja broji 14 ministara šest manje nego prethodna.

Hrvatskoj, istaknuo je, treba stabilna i učinkovita Vlada zbog zadaća i obveza na unutarnjem i međunarodnom planu.

Sanader od Sabora traži da iskaže povjerenje Vladi u kojoj bi potpredsjednici bili Jadranka Kosor i Andrija Hebrang, koji bi bili ministri obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, odnosno zdravstva i socijalne skrbi.

Za ministra vanjskih poslova Sanader predlaže Miomira Žužula, za ministra financija Ivana Šukera, za ministra obrane Berislava Rončevića, a za ministra unutarnjih poslova Marijana Mlinarića.

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva u Sanaderovoj bi Vladi bio Branko Vukelić, ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta, a ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković.

Za ministricu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Sanader predlaže Marinu Matulović Dropulić, za ministricu europskih integracija Kolindu Grabar Kitarović, a za ministra kulture Božu Biškupića.

U Sanaderovoj Vladi bila bi i Vesna Škare Ožbolt (DC) koja bi obnašala dužnost ministrice pravosuđa, te kao nestranačka osoba Dragan Primorac kao ministar znanosti, obrazovanja i športa.

Sanader predstavio prioritete svoje Vlade

Gospodarski i društveni razvoj u stabilnim i predvidivim uvjetima, rast BDP-a, razvojno usmjeren državni proračun, članstvo u EU i NATO-u do kraja mandata, neki su od prioriteta nove hrvatske Vlade čiji je program i sastav danas Saboru predstavio mandatar Ivo Sanader.

Uz već navedeno, kao načela kojima će se Vlada rukovoditi Sanader ističe i promjenu poreznog sustava kojoj je cilj rasterećenje gospodarstva, smanjenje poreza i efikasnija naplata.

Najavio je i novu strategiju privatizacije s konceptom obnove i restrukturiranja tvrtki vlastitim znanjem, te promocije Hrvatske kao privlačnog europskog poslovnog područja.

Najavio je i novi program razvoja područja od posebnog državnog interesa.

Jačanje gospodarstva, obnova proizvodnje, poticanje zapošljavanja, smanjenje vanjskog duga i deficita platne bilance, prioriteti su koje je Sanader ponovio više puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova će Vlada posebnu pažnju posvetiti uspostavi pravne države kroz dosljednu reformu pravosuđa, njegovu depolitizaciju, čvrst sustav nadzora i kažnjavanja mita i korupcije, sive ekonomije.

Sanader bitnom drži i reformu državne uprave i lokalne samouprave, a posebno ističe pomorsku orijentaciju države.

Najavljuje i novu strategiju nacionalne sigurnosti s nastavkom reforme obrambenih snaga i policije.

Naglasio je da će Vlada pažnju posvetiti i razvoju društvenih odnosa, posebno jačanju prava i interesa nacionalnih manjina.

Obećao je podizanje standarda u zdravstvu, kulturi, turizmu, stanovanju, povratak izbjeglica i povrat oduzete imovine, poboljšanje materijalnog položaja umirovljenika, poboljšanje položaja žena u društvu.

Kao najznačajniji vanjskopolitički cilj Sanader je istaknuo članstvo u EU i NATO-u. Vlada će sve učiniti kako bi ubrzala pregovore oko ulaska Hrvatske u punopravno članstvo EU do kraja mandata, kazao je Sanader, zahvaljujući pritom i Račanovoj Vladi na do sada učinjenom.

To je zajednički posao i zahvaljujem bivšoj Vladi na svemu što je učinila u tom pravcu, rekao je Sanader.

Nova će se Vlada zauzimati za dobre odnose sa susjednim državama na osnovu ravnopravnosti i uzajamnosti u rješavanju otvorenih pitanja, istaknuo je Sanader, dodajući kako će podupirati ulazak susjeda u EU i NATO na osnovu individualnog pristupa.

Mandatar nove Vlade najavio je i nastavak suradnje s Haaškim sudom i poštovanje međunarodnih obveza. Hrvatska je već do sada uspostavila stabilan i vjerodostojan pravni sustav koji može preuzeti obveze prema Haaškom sudu, rekao je.

Sanader je istaknuo da se u izazovima koji stoje pred Hrvatskom potrebno izdići iznad stranačkih podjela, te postići konsenzus oko bitnih nacionalnih pitanja.

"Pred vama je Vlada bez iluzija o poteškoćama i obećanjima da će ih lako riješiti, to je Vlada realnih i odgovornih ljudi spremnih na neumoran rad", zaključio je Sanader, pozivajući sve socijalne partnere i društvene skupine da zajedno "krenu u novu etapu oblikovanja budućnosti Hrvatske".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara