Sanaderov prvi premijerski intervju za slovensku televiziju

BILI smo najbliži u bivšoj Jugoslaviji, bit ćemo bliski i u udruženoj Europi, naglasio je u utorak hrvatski premijer Ivo Sanader, govoreći o odnosima Ljubljane i Zagreba, u intervjuu za slovensku državnu televiziju.

Na pitanje kako će njegova Vlada tretirati pitanje bivše Ljubljanske banke Zagreb i njezinih hrvatskih štediša, Sanader je rekao da smatra da bi oni koji su potrošili depozite štediša to trebali i vratiti, naglasivši da bi to bilo pravedno rješenje.

Sanader nije želio komentirati hoće li Hrvatska ratificirati bečki sporazum o sukcesiji država-nasljednica bivše SFRJ ili će ga kao prijašnja vlada povezivati s prethodnim utvrđivanjem činjenica o nestanku dijela blokiranih deviznih rezervi bivše Jugoslavije definiranih tim sporazumom. Hrvatski premijer je istaknuo da mora najprije pogledati dokumente koji se odnose na spomenutu problematiku, a koje do sada, kako je rekao, nije vidio.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je to Sanaderov prvi razgovor za jednu stranu televiziju od imenovanja premijerom.

Inače, novi hrvatski premijer je neposredno nakon potvrde u Saboru, dao kraću izjavu za ljubljansko "Delo" i izrazio spremnost nove hrvatske Vlade da izađe s prijedlogom da se bilateralna pitanja Hrvatske i Slovenije riješe međusobnim pregovorima, a u slučaju neuspjeha da se pristupi međunarodnoj arbitraži.

Arbitraža je zreli postupak na koji se odlučuju države kad ne mogu doći do sporazumnog rješenja, no ova će vlada ubrzati rješavanje odnosa sa Slovenijom na osnovi ravnopravnosti i međunarodnog prava, izjavio je premijer Sanader ljubljanskom listu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara