Sanaderova definicija pravne države: Nije bitno osuditi Glavaša, bitno je za to imati pravi tajming

Sanaderova definicija pravne države: Nije bitno osuditi Glavaša, bitno je za to imati pravi tajming

IVO SANADER danas je otvorio novu dionicu autoceste Zagreb - Sisak u društvu ministara Kalmete i Šukera, te potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor, ali puno više od prometnice koja se proteže između Velike Gorice i Buševca okupljene je novinare zanimao Branimir Glavaš.

Sanader najavio razgovor sa Šimonovićem zbog "neprihvatljivog" sudstva

Sanader je tako dobio priliku da još jednom ponovi mantru kako proces protiv Glavaša "nije politički montiran", ali i da optuži sudstvo za uključivanje u predizbornu kampanju. "Izvršna se vlast u Hrvatskoj nije miješala u sudski postupak protiv Branimira Glavaša. Ali zato se sudstvo, s obzirom na termin izricanja presude, direktno uključilo u predizbornu kampanju", smatra Sanader, kojem očito nisu dobro sjele optužbe da je Glavašev bijeg omogućio Hrvatski sabor. "Morat ću razgovarati s ministrom pravosuđa, jer smatram da je to što se dogodilo apsolutno neprihvatljivo", dodaje Sanader.

Iskoristio je lider HDZ-a priliku i da replicira šefu oporbe Zoranu Milanoviću koji je, podsjećamo, kazao da je situacija oko Glavaševe presude odraz unutarnjih sukoba unutar vladajuće stranke. "Milanović očito želi skrenuti pozornost s nečeg drugog. Niti ja, niti HDZ, niti Hrvatska vlada nismo se nikad miješali u sudstvo, niti ćemo to ikad činiti. Uostalom, u Hrvatskoj postoji trodioba vlasti na sudsku, zakonodavnu i izvršnu pa nije moguće 'politički montirati' sudski proces", tvrdi Sanader.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije svaki trenutak prikladan da se ubojica pošalje u zatvor

Premijer je tako očitao naciji "vrijednu" lekciju iz pravosuđa; saznali smo da nije bitno osuditi zločince, puno je važnije to učiniti pravovremeno. Nije svaki trenutak prikladan da se ubojica i ratni zločinac pošalje u zatvor. "Milanović očito skreće pozornost s javnosti s neprihvatljive odluke suda da presudu protiv Glavaša donese osam dana prije lokalnih izbora. Nisam siguran da netko od njegovih nije uključen u sve to", zaključio je Sanader.

"Ivo Sanader griješi", kratko je i jasno poručio Đuro Sessa, predsjednik Hrvatske udruge sudaca, koji tvrdi kako sudstvo niti na koji način sudjeluje u predizbornoj kampanji. Zadaća sudaca je, tvrdi Sessa, brinuti se procesima koje vode, a ne o lokalnim izborima.

P.V.
Foto: Siniša Sunara / CROPIX

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara