Sanaderovim govorom o približavanju RH EU završio skup o perspektivama Hrvatske 2020.

HRVATSKA je zaslužila pozitivno mišljenje Europske komisije, ocijenio je premijer Ivo Sanader u četvrtak u Zagrebu te istaknuo da je njegova vlada spremna ispuniti kriterije i zadaće koje stoje pred njom.

Sanader je to kazao držeći završni govoru na konferenciji "Hrvatska 2020. - vizije i perspektive za politiku, gospodarstvo i društvo", koju je u zagrebačkom hotelu Opera organizirala njemačka Zaklada Konrad Adenauer.

On je izrazio optimizam glede ispunjavanja kriterija koji su postavljeni pred Hrvatsku.

"Očekujem od Europske unije avis kako je bilo i najavljeno - do konca trećeg mjeseca, a mišljenje Europskog Vijeća, odnosno odluku o statusu kandidata Hrvatske i početak pregovora u lipnju", rekao je premijer.

"Hrvatska je spremna, neka nas ocjenjuju po našim postignućima i ispunjenju kriterija, ali nema dvojbe da je Hrvatska zaslužila pozitivno mišljenje već u ovom roku kao što je najavljeno, pa i ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP)", ustvrdio je.

SSP s Hrvatskom još nisu ratificirale Velika Britanija, Italija i Nizozemska.

"Pravne uvjetovanosti između avisa, mišljenja Europske komisije, i ratifikacije (SSP-a) nema. To su dva zasebna procesa", pojasnio je Sanader.

Sanader je pozvao Nizozemsku, Italiju i Veliku Britaniju da ratificiraju SSP, odnosno Nizozemsku da notificira, rekavši da ga je ratificiralo već 12 članica EU-a.

"Mislim da bi Europska komisija, Europsko vijeće, odlukom da Hrvatska postane službeni kandidat za EU i da otpočnu pregovori poslala jedan jak signal prema hrvatskoj javnosti...ali i prema susjedstvu", ocijenio je premijer.

Hrvatska može biti "sidro sigurnosti i stabilnosti" u regiji. Ona je spremna preuzeti ulogu da uspješno vozi "paralelno po dvjema šinama" - jedna ide prema Europi, a druga je pomoć međunarodnoj zajednici u pronalaženju i postizanju trajne političke stabilizacije na jugoistoku Europe, pojasnio je Sanader.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da su prioriteti nove vlade na unutrašnjem planu učvršćivanje demokracije, demokratskih institucija, a jednako tako i rast gospodarstva, rast standarda svih hrvatskih građana i rast kupovne moći.

Prema njegovim riječima, Hrvatska je bila zakinuta u svome razvoju zbog rata, koji je završio tek nakon oslobađanja svih hrvatskih teritorija 1995. godine, a da nije bilo rata možda je sada mogla biti u krugu onih zemalja koje će se 1. svibnja pridružiti Europskoj uniji.

Ulazak tih zemalja u EU bit će poticaj "i nama i svima drugima koji još uvijek čekaju u redu. Poticaj i motiv da još angažiranije radimo na tome", istaknuo je premijer.

Podsjetivši da je Hrvatska prošla teško vrijeme, Sanader je kao hrvatski građanin, ali i kao predsjednik vlade, pozvao zemlju da ne troši dragocjeno vrijeme u velikim prepucavanjima o tome što je bilo jučer. Prošlost neće i ne smije biti zaboravljena, ali se ne treba gubiti dragocjena energija na rasprave o tome, istaknuo je.

Govoreći o manjinama istaknuo je da su one "obogaćenje", a ne problem.

Što se tiču vanjske politike dva su paralelna prioriteta: ulazak Hrvatske u EU i NATO, te unapređenje odnosa sa susjedima.

"Oni moraju teći paralelno... jer želimo i sa susjedima razvijati dobre odnose, želimo zatvoriti, riješiti otvorena pitanja koja uglavnom proistječu ili iz raspada bivše Jugoslavije, kao što je slučaj sa Slovenijom, ili iz rata kao što je slučaj s istočnim susjedima."

Sanader je najavio da će se idućeg tjedna u sklopu Kvadrilaterale (Hrvatska, Slovenija, Italija i Mađarska) sastati sa slovenskim kolegom Antonom Ropom.

"Nastojat ćemo u okviru prijateljskog, dobrosusjedskog dijaloga riješiti ta otvorena pitanja (sa Slovenijom) bilateralnim razgovorima... ukoliko ne bude išlo onda ćemo se poslužiti mehanizmom međunarodne arbitraže".

Arbitraža nije znak nezrelosti, već baš naprotiv, ona svjedoči o zrelosti te njoj pribjegavaju mnoge civilizirane zemlje, zaključio je premijer zahvalivši Zakladi Konrad Adenauer na organiziranju ove konferencije i na njezinu radu u Hrvatskoj..
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara