Seljaci započeli s blokadom na državnoj cesti D2

Tekst: J.C.
Foto: Željko Mužević, Damir Glibušić / Cropix

PETAR ČOBANKOVIĆ krenuo je u novu rundu pregovora s pobunjenim seljacima. No čak ni nakon razgovora koji je trajao nekoliko sati, dogovor se ne nazire. Seljaci inzistiraju da ih primi Jadranka Kosor i prijete da će krenuti u novu blokadu prometnica ukoliko im se do sutra ne osigura sastanak s premijerkom.

Podsjećamo, seljaci zahtijevaju od Vlade da im isplati zaostalih 205 milijuna kuna duga iz 2008. godine. Radi se o poticajima za stočarstvo i ratarstvo, koje je seljacima obećala Sanaderova vlada, a od kojih još nisu vidjeli ni lipe. Seljaci također traže regulaciju cijene pšenice i mlijeka te žele znati koliko će Vlada iz proračuna izdvojiti za poljoprivredu.

Seljaci: Ako nemaju novca, nisu nam trebali ništa ni obećavati

Na ulicama je trenutno oko 300 traktora na 13 punktova u tri županije. Seljaci još nisu započeli s blokadom prometnica, ali čini se da bi do nje moglo doći vrlo skoro. "Nemamo više o čemu razgovarati, Vlada zna kakva su naša stajališta", naglasio je Tomislav Pokrovac, predsjednik vukovarsko-srijemskoga Hrvatskog seljačkog saveza i jedan od koordinatora prosvjeda.

Pokrovac ističe kako im Vlada nije trebala davati nikakva obećanja ako novca nema. No, sada očekuju da država ispoštuje ono što je obećala. Pokrovac je novinarima također kazao kako već dva mjeseca pozivaju Kosoricu na razgovor. "Pa tko je ona da nam uopće nije poslala nikakav odgovor?! Ova država živi od seljaka i vrijeme je da nas počnu uvažavati", rekao je Pokrovac.

Čobanković: Ispoštovali smo sve što je obećano

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković, pak, tvrdi kako je država ispoštovala sve što je dogovoreno đakovačkim sporazumom. "Nigdje u sporazumu se ne spominju mjenice, koje seljaci ističu kao povod za novi prosvjed", kaže Čobanković pa dodaje: "U sporazumu jasno piše da će seljaci dobiti novac koji im pripada i da ga mogu podići u bankama s kojima je sve dogovoreno. Pa ne može ministar izdavati mjenice".

Blokiran jedan trak državne ceste D2

Iako je najavljeno da blokada prometnica neće početi do sutra, seljaci iz Nove Bukovice u akciju su krenuli već danas. Nakon 16 sati desetak traktora blokiralo je jedan trak državne ceste D2 između Nove Bukovice i Kozice.

Prosvjed bi mogao ugroziti turističku sezonu

Najavljeni prosvjed seljaka mogao bi se odraziti i na Dalmaciju. Turistički radnici strahuju kako će se blokada prometnica izrazito negativno odraziti na sezonu, s obzirom na to da je pred nama najveći predsezonski turistički vikend.

"Uza sve razumijevanje, ne možemo podržati takav način prosvjedovanja jer poljoprivrednici mogu otići pred Vladu ili Ministarstvo, a ne blokirati prometnice kojima turisti stižu na more. U Korčuli ljudi nisu primili plaću od veljače, tvrtkama su računi blokirani zbog dugova, agencije su u problemima, ali svi se trude da strani gosti to ne primijete i da usluga bude uredna. Štrajk te vrste na početku sezone jest ludost i dugoročno neizmjerna šteta turizmu Hrvatske", izjavio je za Slobodnu Dalmaciju  Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i ugostiteljstva Hrvatske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara