Srbija otvara konzulat u Kninu?

Srbija otvara konzulat u Kninu?

SRPSKI ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić nedavno je još jednom najavio otvaranje konzulata u Kninu, što je pitanje kojim se srpske vlasti već duže vremena bave, ali iz hrvatskog MVPEI-ja tvrde kako nikakvu službenu najavu od Srbije nisu dobili.

"U Ministarstvu dosad nismo zaprimili nikakav službeni zahtjev Srbije za otvaranjem konzulata u Kninu, a poznata je procedura kako se to radi. Najprije treba službeno obavijestiti državne institucije države, nakon čega se donosi odluka o odobravanju konzulata", rekao je za Jutarnji list državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Davor Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnica Knina Josipa Rimac smatra kako nema potrebe za otvaranjem srpskog konzulata u Kninu. Naime, Srbija priželjkuje otvaranje konzulata samo kako bi se ubrzao povratak Srba koji su tijekom rata izbjegli iz hrvatske, ali Rimac tvrdi kako se u Kninu provodi Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina. Njen zamjenik Dragan Jerković dodaje kako je od rata prošlo 14 godina pa stoga ne vjeruje da bi se povratak izbjeglih Srba mogao ubrzati jer su si mnoge obitelji već stvorile dom u Srbiji.

J.C.
Foto: HR Foto

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara