Stav hrvatske Vlade o padu srpske: Nemamo stav

Stav hrvatske Vlade o padu srpske: Nemamo stav

NAKON što je predsjednik srpske Vlade Vojislav Koštunica odlučio srušiti tamošnju vladu jer ista, prema njegovu mišljenju, više nema jedinstvenu politiku po pitanju Kosova i Metohije, najavljeno je raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora za 11. svibnja.

> Pala srpska vlada

> Strani mediji o padu srpske vlade

> Reakcije srpskih političara i analitičara

> "Malo je vjerojatno da će Koštunica ponovno biti premijer"

> Tadić će raspisati nove izbore

Što hrvatska Vlada kaže na sve to? "Mogu reći da pratimo situaciju u Srbiji i za sada nemamo nikakav komentar", kaže nam njezin glasnogovornik Zlatko Mehun.

No, sreća da se osim Vlade Hrvatska može podičiti i onima koji rijetko kada nemaju komentar na nešto, pa smo postojeće stavove potražili među domaćim političkim imenima kojima je ovo zasigurno došlo kao odmor od problema koje Hrvatska ima sa svojim "ili -ili" ultimatumima kada je ulazak u EU u pitanju.

"Nadamo se da će prevladati snage koje Srbiju vode u Europu"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik SDPa Zoran Milanović kaže nam tako kako se u Srbiji radi o sukobu prošlosti i budućnosti. "Nadamo se da će prevladati snage koje Srbiju vode u Europu", kratak je bio Milanović.

Pusić: Padom vlade neke će se stvari raščistiti

Još uvijek aktualna predsjednica HNS-a Vesna Pusić kaže kako je u Srbiji dosadašnja situacija bila prilično neizdrživa i nestabilna.

"Predsjednik Tadić je na nedavnim izborima dobio povjerenje više od pola građana Srbije koji tu zemlju očito vide s europskom budućnošću. Pad vlade je jedna situacija u kojoj će se sve raščistiti". Upitana o tome mogu li se srpski problemi s EU i Kosovom usporediti s onima koje Hrvatska ima s istom tom EU i ZERP-om, Pusić samouvjereno odgovara: "Te dvije stvari su neusporedive. Mi, naime, imamo sasvim jedan normalan put prema Europi".

Pupovac: Srpski građani moraju odlučiti hoće li izabrati izolaciju ili EU

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac smatra kako pad srpske vlade nije smjelo biti jedino rješenje. "Demokratske snage su trebale ostati na okupu, ali očito je da su razlike prevelike u razumijevanju odnosa prema Europi i integraciji Srbije u Europsku uniju", kaže Pupovac, koji raspisane parlamentarne izbore u Srbiji vidi kao svojevrstan referendum.

Pupovac kaže kako srpski građani sada imaju priliku odlučiti žele li izolaciju ili žele integraciju u Europsku uniju. 

B.S.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara