Štrajk protiv Sarkozyjeve mirovinske reforme paralizirao Francusku

Štrajk protiv Sarkozyjeve mirovinske reforme paralizirao Francusku

Tekst: I.Kri.
Foto: AFP

FRANCUSKE željeznice i školski sustav su paralizirani zbog današnjeg štrajka na koji su sindikati pozvali kako bi prosvjedovali protiv politike predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

Sindikati su najviše nezadovoljni politikom zapošljavanja, mirovinskom politikom te načinom na koji Sarkozyjeva vlada vodi ekonomiju. U štrajku sudjeluju radnici u javnom prijevozu, poštari i profesori. Akcija protiv Sarkozyjeve politike stigla je samo dva dana nakon što je predsjednička desničarska stranka UMP pretrpjela poraz na regionalnim izborima.

Duži radni vijek

Sadašnji francuski predsjednik je svoju kampanju 2007. godine temeljio na isticanju pitanja ekonomskih reformi. No, on pod pritiskom velikih sindikata zbog smanjenja broja poslova nije uspio progurati kontroverznu reformu mirovinskog fonda u koju je spadala i veća dobna granica za odlazak u mirovinu. Predsjednik je najavio kako će ta reforma biti njegov novi veliki projekt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radnici, posebno oni zaposleni u javnom sektoru, se boje da će zbog reforme morati duže raditi kako bi došli do pune mirovine. Za strojovođe je to vrlo bitna tema, zato što oni u Francuskoj tradicionalno uživaju u ranijem umirovljenju nego drugi radnici u javnom sektoru. Prosjek odlaska u mirovinu željezničara je 55 godina života.

Novi ministar rada

Nakon poraza na izborima, Sarkozy i njegov premijer Francois Fillon su jučer dali otkaz ministru rada Xavieru Darcosu te na njegovo mjesto su stavili bivšeg ministra financija Erica Woertha. Vođa sindikata CGT Berbard Thibault je rekao da je novi ministar poznat po reputaciji da je čovjek koji stoji u sjeni smanjivanja zapošljavanja u javnom sektoru.

Štrajk će trajati do sutra u 8 sati ujutro. Francuske željeznice su objavile da radi oko 65 posto njihovih usluga. U Parizu i njegovoj regiji vozi oko pola redovnih željezničkih linija. Tri četvrtine pariške podzemne željeznice nije u funkciji. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara