Struja neće poskupljivati za pola milijuna kućanstava

PRORAČUN će platiti što neće biti poskupljenja struje za pola milijuna kućanstava, kao i za sadašnju cijenu plavog dizela koje će jeftinije kupovati ribari i poljoprivrednici, odlučeno je na današnjem sastanku Povjerenstva za praćenje cijena.

Struja će poskupiti po različitim stopama ovisno o potrošnji kućanstva, tako da će najveći potrošači plaćati za petinu cijene struje više, dok kod najmanjih potrošača poskupljenja neće biti. Radi se o domaćinstvima koja troše manje od 2000 kWh sati godišnje.

Domaćinstvima koja troše od te količine do 2500 kWh cijena struja će porasti za pet posto, a za 10 posto će struja poskupjeti za ona kućanstva koja troše do 3000 kWh godišnje. Oni koji troše iznad 3000 kWh godišnje plaćat će 20 posto skuplju struju.

HEP-u će se "oprostiti" potraživanja koja država ima prema toj tvrtki i uložit će se u dokapitalizaciju.

Uvode se "pametne kartice" za cijenu plavog dizela

S obzirom da je u ovoj godini potrošnja plavog dizela iznimno porasla, Povjerenstvo je zaključilo kako će se za one koje najviše pogađa porast cijene plavog dizela, odnosno onima kojima je ta vrsta goriva i namijenjena, ribare i poljoprivrednike, zadržati cijena na sadašnjoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi kontrolirali broj korisnika jeftinijeg plavog dizela, Vlada će uvesti ''pametnu karticu'' kojom će se pratiti njegova potrošnja  i sprema kojoj će se smanjivati njegova cijena.

Rohatinski protiv devalvacije kune

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski na sastanku Povjerenstva je govorio o monetarnoj politici. Kazao je da neće biti devalvacije kune što bi bilo štetno, niti intervencija u kamate po kreditima.

Guverner je prvi napustio sastanak, nakon što je završio izlaganje, loše raspoložen, međutim premijer Ivo Sanader tvrdi da nije bilo nikakvih sukoba na sastanku, i da je Rohatinski morao otići jer je "primio poziv". Rohatinski je predložio i kontrolu rasta plaća u javnom sektoru, sa čime se nisu složili ni predstavnici Vlade niti sindikata.

A.B.
Foto: L.T.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara