Svi ostaju u svojim foteljama, Hrvatska ide u EU: A gdje je tu ZERP?

Svi ostaju u svojim foteljama, Hrvatska ide u EU: A gdje je tu ZERP?

ODGOVOR na pitanje hoće li hrvatska Vlada zaista odustati od ZERP-a ili će u razgovoru sa susjednim zemljama primjenjivati nekakav "krnji" ZERP dobit ćemo u srijedu, međutim već danas je jasno kako je jedini cilj Vlade bez obzira na sve - ulazak Hrvatske u EU.

HSS će u srijedu u Saboru, ako se već ne usuglasi sa HDZ-om, najvjerojatnije dići ruku protiv ukidanja ZERP-a, HDZ će dići ruku za ukidanje ZERP-a, odnosno njegovo neprimjenjivanje na članice EU. Svatko bi normalan pomislio da se radi o krizi Vlade, međutim u Hrvatskoj krize nema jer će HSS vjerojatno pristati na "modificirani" ZERP, a sve samo zato da bi ostali u vlasti.  No, ako HSS-ovci i budu glasali protiv ukidanja ZERP-a njihovih šest glasova neće značiti puno.

Sanader: HDZ je za EU

Naime, premijer Ivo Sanader je danas nakon konstituirajuće sjednice Nacionalnog odbora za praćenje pregovore s EU rekao da se stajalište HDZ-a u dilemi "ZERP ili EU" može iščitati iz njegovih izjava - "EU", kazao je nakon direktnog pitanja.

Kaže i da HDZ i njegovi koalicijski partneri "imaju otprilike zajednički stav", međutim  još se žele usuglasiti do sutra te će izvijestiti o tome nakon sastanka sa svim šefovima parlamentarnih stranaka u Banskim dvorima, koji je sazvan za 10.30 sati.

"Na tom sastanku ćemo se postaviti prema ovoj situaciji, prema ovoj krizi koja je nastala i koja se ne može zanijekati - EU ili ZERP", kaže Sanader.

Nije htio ni danas reći s kojim točno prijedlogom je Hrvatska htjela riješiti ZERP na kvadrilateralnom sastanku sa Slovenijom, Italijom i Europskom komisijom.

"Reći ću vam, ali ne danas", tajnovit je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O izborima u Osijeku: Neće biti vlasti bez HDZ-a

Komentirajući jučerašnje lokalne izbore u Osijeku gdje je HSP odnio najveći broj glasova, dok je HDZ popravio svoj rezultat i umjesto dosadašnja četiri osvojio pet vijećničkih mjesta, kazao je se radi o velikom napretku.

"Očekujem da će se vlast ovaj puta formirati i predmnijevam da neće biti bez HDZ-a", kaže šef HDZ-a. Znači li to koaliciju s HSP-om, nije htio komentirati, jer to prepušta lokalnim tijelima stranke.

Objava Registra branitelja na "Sveto Nikada"

Novinari su ga upitali i za komentar o tvrdnjama pojedinih braniteljskih udruga kako ih Vlada namjerno pokušava posvaditi kako se Registar branitelja ne bi objavio.

"Nije točno, to su netočne interpretacije. Većina braniteljskih udruga je za jedno, manjina za drugo. Vlada će čekati dok se ne postigne konsenzus među udrugama", kaže Sanader.

A.B.
Foto: L.T.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara