Svima je jasno, samo Hrvatima nije?

IAKO je za vrijeme predizborja premijer Ivo Sanader decidirano tvrdio kako neće odustati od ZERP-a, odmah nakon što je HDZ pobrojao nekoliko pobjedničkih mandata više, Sanader je, kako se čini, počeo popuštati i pripremati teren za konačno javno priznanje da će Hrvatska zbog Europske unije morati odustati od ZERP-a.

Svima je jasno, samo nama nije?

Dok premijer glavom bez obzira bježi od očitovanja je li ili nije EU izrijekom od Hrvatske zatražila odustajanje, regionalni i ostali mediji već naveliko izvještavaju o tome kako je poništenje odluke o proglašenju ZERP-a i službeno jedno od mjerila koje je Europa postavila Hrvatskoj kako bi joj dala kartu za ulazak u njezinu uniju. Nikome pritom ni ne pada na pamet da će Unija radije izaći u susret Hrvatskoj nego Italiji ili Sloveniji koje su već dio obitelji.

Pa i iz riječi Hannesa Swobode, trna u Sanaderovu oku, iščitava se kako će Hrvatska, ako se ne "urazumi" po pitanju ZERP-a, izgubiti svoju priliku za ulazak u EU do 1. siječnja 2011., a onda tko zna kad će se pružiti nova - možda i za pet ili čak sedam godina - predviđa on. Lijepo nam je i jasno čovjek poručio "da igramo po pravilima kluba". Nije teško pogoditi koja su to pravila, ako su Slovenija i Italija njegove članice.

Ako izuzmemo ZERP, strani mediji Hrvatskoj uglavnom predviđaju dobre rezultate kada je u pitanju ulazak u EU. Kako je primjerice objavio Radio Slobodna Europa, trenutno stanje u utrci za članstvo u Europskoj uniji takvo je da je Hrvatska zajedno s Makedonijom (koja se također nada članstvu) daleko iza sebe ostavila Albaniju i Crnu Goru, koje se, sportskim rječnikom autora teksta, "još uvijek zagrijavaju".

"Moja je namjera poslati ohrabrujuću poruku Hrvatskoj vezano za njezine pregovore s EU jer ova godina, 2008., može biti odlučujuća, pod uvjetom da u kratkom vremenskom roku ispuni mjerila koja joj je nametnula Europska unija", prenosi Radio Slobodna Europa izjavu europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna. Pa se zatim navode neka od mjerila. Ubrzanje reformi u pravosuđu i administraciji, rješavanje pitanja korupcije, preustroj u industriji brodogradnje...I "poništenje odluke o ZERP-u koja ljuti susjedne Sloveniju i i Italiju, obje članice Europske unije".

Sanader 25. veljače: Ili ZERP ili EU

Sanader je prije nekoliko dana izgovorio sudbonosno "Ili ZERP ili EU" najavljujući da će, ako Europska unija ne pokaže više dobre volje, Hrvatska odustati od nje. Mnogi su se ipak samo nasmijali na ovakvo kvazi-bahaćenje. Očekuju valjda da će, po uobičajenoj hrvatskoj praksi, premijer najprije blefirati s "Ne damo svoje pa i po cijenu Europe", a da će sve završiti na "Sorry, pokušali smo" uz prigodno servirane pogodnosti koje Europa Hrvatskoj nudi u zamjenu za ZERP.

Sanader 3. ožujka: Cilj Hrvatske je zaštititi svoje državne interese kao i ulazak u Europsku uniju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već prije nekoliko dana Sanader je iz decidiranog "pokazat će on Europi zube" prešao u neartikulirani stav u kojemu nitko ne može točno procijeniti što je premijer htio reći. "Dvojba EU ili ZERP pogrešan je pristup jer Hrvatska mora ispuniti sve svoje obveze ako želi ući u Uniju", kazao je Sanader i dodao kako je "cilj Hrvatske zaštititi svoje državne interese kao i ulazak u Europsku uniju". Što je premijer time htio reći, da će Hrvatska zaštititi svoje interese ili da će se "zaštititi" ulazak u EU, zasad možemo samo nagađati. Kao.

Sanader jučer: Janša prijeti zbog predizbornog pritiska

Nimalo tajanstven je bio Sanader kada je početkom veljače izjavio kako "pregovori Hrvatske s EU nisu blokirani, ali da postoji neslužbena blokada jedne države članice, koja se vuče još od 2006. godine". Djelić sekunde medijima je trebao da "pogode" kako se radi o Slovencima.

I dok Sanader ovih dana u rukavicama govori o nekim bi/tri/kvadri/nešto lateralnim razgovorima sa svima kojih se ZERP tiče, ne govoreći s kim i o čemu se razgovara, susjedne zemlje vrlo jasno poručuju kakav je njihov stav.

Tako je Janez Janša nakon jučerašnjeg razgovora sa Sanaderom održao novinsku konferenciju, na kojoj je izvijestio slovensku javnost kako je nazvao Sanadera da bi mu kazao kako je situacija vrlo ozbiljna te da prosvjeduje zbog prodaje poljoprivrednih parcela kod rijeke Dragonje.

Janša je slovenskim novinarima kazao da bi slovenska vlada mogla odustati od dogovora koji su prošle godine na Bledu postigli on i Sanader. Na sastanku održanom 26. kolovoza prošle godine na Bledu Janša i Sanader dogovorili su, naime, kako će granične sporove između Hrvatske i Slovenije rješavati Međunarodni sud pravde u Den Haagu (ICJ), pri čemu će odluka Suda biti obvezujuća i za Hrvatsku i za Sloveniju, dok će se ostala otvorena pitanja rješavati bilateralno, pri čemu će se nastaviti dijalog na ministarskoj razini.

Što je Sanader kazao na Janšinu izjavu? Slovenski premijer  to je "najvjerojatnije rekao pod pritiskom nekih koalicijskih partnera i oporbe te zato što se bliže izbori u Sloveniji". Sanader se tako suosjećajno u toj izjavi poistovjetio sa slovenskim kolegom, baš kao da je i on istu stvar proživio. Recimo potkraj prošle godine, kada je pod pritiskom skupljanja političkih bodova Hrvatima obećavao kako HDZ, tada tek kao potencijalni vladajući, ne odustaje od ZERP-a.

Branka Suvajac
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara