The Economist: Hrvatska se pred izbore nada bijegu od balkanskog mraka

UGLEDNI britanski tjednik The Economist u posljednjem broju, potaknut posljednjim izvješćem Europske komisije, za kojega piše da ga zemlje kandidatkinje za ulazak u EU očekuju sa strepnjom gotovo kao "školska izvješća", donosi članak o Hrvatskoj kao lideru ovdašnje regije.

U tjedniku navode da su Kosovo i BiH stavljeni na posljednje mjesto među državama Zapadnog Balkana, te da je Hrvatska na vrhu, ali uz napomenu "da može i puno bolje". The Economist piše da se Hrvatska, koju očekuju izbori, nada da će uskoro pobjeći daleko od balkanskog mraka.

"Hrvati imaju razloga za zadovoljstvo"

"Hrvati imaju razloga da budu zadovoljni sami sobom. Prošli mjesec njihova država je primljena u Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda. U travnju bi trebala biti pozvana u NATO. Hrvati predsjedaju novom balkanskom organizacijom smještenom u Sarajevu", podsjeća tjednik.

Donose i riječi Miroslava Kovačevića, kako pišu, bliskog prijatelja premijera Sanadera, koji kaže da "više nije pitanje svjetla u tunelu", jer smo "mi sad izašli iz tunela". "Prije deset godina bili smo tema Vijeća sigurnosti, a danas sjedimo u Vijeću sigurnosti," rekao je Kovačević, direktor Ureda za E-Hrvatsku.

Tjednik prenosi i izjavu Vladimira Drobnjaka, glavnog hrvatskog pregovarača s EU, koji kaže da je Hrvatskoj najveći problem kapacitet birokracije. The Economist piše da svi Hrvati koji nešto trebaju od vlasti, poput građevinske dozvole, znaju sve o tom problemu, te da Hrvate ljuti nesposobno pravosuđe i korumpirana birokracija.

"Barem ekonomiji ide dobro"

Barem ekonomiji ide dobro, piše The Economist, s očekivanim gospodarskim rastom za ovu godinu od 5,9 posto. Nezaposlenost je dosegnula najnižu granicu od završetka rata 1995. godine, slijevaju se strane investicije. Tjednik navodi i izjavu Maše Kovačević, koja kaže da bi mnoge stvari mogle biti puno bolje. Kovačević je od problema spomenula nezaposlenost mladih od 29 posto, problem manjina Srba i Roma koje još trpe diskriminaciju, te zapuštenih bivših ratnih područja.

"Hrvatsko članstvo u Europskoj uniji sigurno, makar došlo i poslije 2009."

Tjednik piše i da se uoči izbora vodi izjednačena utrka između dviju najjačih stranaka. HDZ je optuživan za korupciju, no, njegovi čelnici odgovaraju da su uhićenja nekoliko visokih dužnosnika dokaz da rade na borbi protiv korupcije. Tjednik spominje Andreju Feldman, civilnu aktivisticu koja kaže da to "baš i nije tako", te da ovoj Vladi nedostaje osjećaj za odgovornost. U članku se navodi i zaključak iz izvješća Komisije u kojem stoji da još nije bilo optužnice ili presude za korupciju među najvišim strukturama.

Upitno je može li SDP kapitalizirati problem korupcije i pobijediti na izborima, stoji u članku.

"Hrvatsko buduće članstvo u Europskoj uniji je sigurno, makar došlo i poslije 2009. To se ne može reći za ostale zemlje Zapadnog Balkana," zaključak je koji u članku donosi The Economist.

D.M.
Foto: H.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara