U Okučanima obilježena 14. godišnjica operacije Bljesak

U Okučanima obilježena 14. godišnjica operacije Bljesak

PROŠLO je 14 godina od provođenja vojno redarstvene operacije Bljesak kojom je početkom svibnja 1995. godine oslobođeno područje zapadne Slavonije. Operacija je trajala 86 sati, a u njoj su živote izgubila 42 branitelja, a 162 branitelja su ranjena.

Danas je u Okučanima u nazočnosti predsjednika Stjepana Mesića, premijera Ive Sanadera, potpredsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa, ministara obrane i unutarnjih poslova Branka Vukelića i Tomislava Karamarka, načelnika Glavnog stožera general zbora Josipa Lucića obilježena 14. obljetnica operacije Bljesak.

Predsjednik Mesić je na svečanosti rekao da se radilo o odlično pripremljenoj i provedenoj operaciji kojom su stvoreni uvjeti za operaciju Oluja. Također je rekao da je Bljesak bio ključna prekretnica u vojnom smislu.

"Danas ovu obljetnicu slavimo kao članica NATO saveza i to samo zahvaljujući činjenici što smo u Domovinskom ratu pobijedili i oslobodili svoja okupirana područja", kazao je Mesić.

"Navik on živi ki zgine pošteno"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poseban pozdrav braniteljima i stopostotnim invalidima uputio je premijer Sanader koji je rekao kako ove godine obljetnicu Bljeska slavimo s još većim ponosom i sigurni kako Hrvatskoj više nitko ne može ugroziti slobodu i oduzeti integritet.

"Hrvatska je članica NATO-a i najrazvijenije demokracije zapada su saveznici naše domovine. Naš položaj nikada nije bio jači, a svega toga ne bi bilo da nije bilo Bljeska i hrvatskih branitelja. Pobjeda u Bljesku i kasnije u Oluji pobjeda je hrvatske odlučnosti, to su pobjede koje će zauvijek ostati u temeljima hrvatske države, ali koje nas obvezuju i na trajnu zahvalnost hrvatskim braniteljima", kazao je Sanader.

Potpredsjednik Sabora Šeks rekao je da je operacija Bljesak jedan od kamena temeljaca hrvatske povijesti. Sve bitne političke dionice na putu hrvatske samostalnosti ne bi imale takav značaj da nije bilo žrtve hrvatskih branitelja naglasio je Šeks koji je izrazio vječnu zahvalnost svim hrvatskim braniteljima kao i bivšem predsjedniku Franji Tuđmanu.

"Ova obljetnica je prigoda da se ponovo podsjetimo na važne i istinite činjenice na temelju kojih je i stvorene hrvatska država", rekao je Šeks i zaključio: "Navik on živi ki zgine pošteno".

R.I.
Foto: Danijel Soldo / Cropix

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara