U predizbornoj kampanji stranke do trećine novca došle ilegalno

ČAK 30% novca korištenog u predizbornoj kampanji stranke su dobile ilegalnim putem, a Hrvatska se kao zemlja nalazi na četvrtom mjestu po ilegalnom financiranju stranaka. Lošije od Hrvatske samo su Bugarska, Moldavija i Letonija, piše Jutarnji list.

Grupa svjetskih stručnjaka na čelu s Michaelom Pinto-Duschinskym, jednim od najvećih autoriteta u praćenju financiranja stranaka objavila je izvještaj "Političko financiranje u srednjeistočnoj Europi", u kojem su došli do poraznih podataka za Hrvatsku.

Autori izvješća smatraju da priljev ilegalnog novca ovisi i o političkim odlukama, a prema njima državne institucije koje bi trebale kontrolirati financiranje stranaka u većini zemalja jugoistočne Europe, pa tako i u Hrvatskoj, pasivne su i šute, po čemu se vidi da zemlje nisu uspjele razviti sustav financiranja stranaka.

Ispod Hrvatske na ljestvici se nalaze i Albanija, Rumunjska, Poljska, Estonija, Slovenija…. Slovenske se političke stranke, prema istom istraživanju, financiraju s tek 11% ilegalnog novca, a koliki je postotak za BiH i Srbiju i Crnu Goru nije poznato.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za izbore održane 23. studenog u Hrvatskoj jedino je Libra javno objavila podatke o financiranju.

Zanimljivo je da je koalicija HSLS-DC objavila da je na donatorskoj večeri prikupila milijun kuna, a na njihovom računu nije nalazilo više od 500.000 kuna, piše Jutarnji list.

Prema procjenama medija, na predizbornu kampanju potrošilo se ukupno oko 35 milijuna kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara