Uhićen Polančec: Na čija vrata će policija sad pokucati?

Uhićen Polančec: Na čija vrata će policija sad pokucati?

Foto: Vlada.hr

KAŽU da slika govori tisuću riječi. Ova pogotovo. Ako je bilo jasno da istraga u vezi Podravke neizbježno vodi prema Damiru Polančecu, onda pogled na ovu fotografiju skriva (a možda i otkriva) odgovor na ključno pitanje: prema kome vodi uhićenje bivšeg potpredsjednika Vlade?

Na čija vrata će policija sad pokucati?

Ovo što se događalo u Podravci, naročito ako se proširi na Inu, teško se može okarakterizirati pukom zloupotrebom položaja. Riječ je o državnom kriminalu. A za to ne može odgovarati nekakav ministar, puki izvršitelj koji je želio glumiti Kuma u situaciji kad su svi znali da iza njega stoji zapravo netko moćniji. Pravi Kum.

I otud značaj ove fotografije: premijerka Jadranka Kosor u društvu dvojice političara koji su do jučer držali Hrvatsku u rukama. Oni su dirigirali hrvatskom politikom, gospodarstvom, pravosuđem, tajnim službama, diplomacijom. Oni su dogovarali poslove, dijelili resore, imenovali ljude, sređivali kredite, umakali prste... Polančec je odmah nakon otvaranja afere Podravka upro prst u Stjepana Mesića. Svi ostali upiru prstom u Ivu Sanadera. Na čija vrata će policija (prvo) pokucati?

Uhićenja HDZ-ovaca podižu rejting - HDZ-u

Jasno, sve to samo pod uvjetom da je Jadranka Kosor ozbiljna u namjeri da ovaj državno sponzorirani kriminal težak stotine milijuna kuna raščisti do kraja. Ako sve ovo nije igrokaz, propagandni skeč u režiji aktualne vlasti, koja je opet namjestila televizijske kamere pred Polančecovu kuću.

Ako Kosor misli ozbiljno, onda joj je barem s jedne strane posao olakšan. Polančeca će izbaciti iz stranke tek nakon što je odveden na ispitivanje u Uskok, ali zato je Sanader odavno najuren iz HDZ-a. Tek toliko da se zna, ako to ima neke veze...

Pritom je važno istaknuti jedan fenomen: kako su uhićenja HDZ-ovaca - od sitnih izvršitelja do visokih Vladinih dužnosnika - prestala nanositi štetu imidžu stranke, već mu zapravo pomažu. Lisičine na rukama uglednih HDZ-ovaca više ne pričaju priču o korumpiranoj i kriminalnoj organizaciji, nego upravo suprotno: o poštenoj HDZ-ovoj vlasti koja se bori protiv korumpiranih kriminalaca. To što su do jučer sjedili s njima u stranci, Saboru i Vladi više nema nikakve veze. Sad je to neki novi, pošteni, pročišćeni HDZ koji se obračunava s mangupima u svojim redovima, čisti kukolj od žita u situaciji kad bi se stekao dojam kako bi mnogo lakše bilo probrati zrnca žita u tom moru kukolja.

Državni kriminal i korupcija

Ali eto, Kosor je sada borac protiv korupcije. Njezina Vlada i pravosuđe koje je do jučer blokiralo sve istrage prema visokim dužnosnicima HDZ-a, promoviraju se kao istinski borci protiv kriminala i korupcije. I pritom upravo, da stvar bude još bizarnija, protiv državnog kriminala i korupcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što je Polančec radio u Podravci ne može se staviti u isti koš s postavljanjem reflektora na nogometnom igralištu u Đelekovcu, gdje je poput provincijskog šerifa paradirao u tijesnom dresu lokalnog centarfora. Ovo je puno ozbiljnija operacija. Ovdje je država imala svoje prste.

Zašto bi Polančec bio žrtveno janje?

Ako se kaznena odgovornost uspinjala od šefova Podravke i Fime do potpredsjednika Vlade, onda bi bilo logično da napravi još jedan korak. Ili ćemo i ovdje udariti u onaj stakleni plafon kroz koji se sve vidi, ali ga nitko ne može probiti, kao što smo to vidjeli u prethodnim antikorupcijskim akcijama. U akciji Maestro granica je povučena do razine predsjednika Fonda za privatizaciju koji se već na idućim izborima našao na listi HDZ-a. U aferi Podravka ova granica malo je pomaknuta, čak do potpredsjednika Vlade. Je li sada došlo vrijeme da se taj stakleni zid skroz probije? Ili će Polančec poslužiti tek kao žrtveno janje Sanaderove Vlade, one iste koja je u velikoj mjeri sada i Kosoričina?

Hoće li policija probuditi Sanadera u šest ujutro?

Da se razumijemo, uhićenje tako visokog dužnosnika HDZ-a do jučer je bilo nezamislivo. I stoga ipak predstavlja napredak u odnosu na prethodne godine u kojima je jedina stvar gora od državno sponzoriranog kriminala bilo državno prikrivanje kriminala. U zemlji u kojoj je Sanader znao sve i kontrolirao sve - od policije, preko pravosuđa, do dijela sudova - nevjerojatno bi bilo da policija sve ove istrage, od kamiona do Podravke, ne okonča na njegovim vratima. Možemo li uopće zamisliti kako Sanader u šest ujutro zapanjeno bulji u kamere na svojim vratima?

Koliko god se to činilo nemogućim, logika je zapravo neumoljiva: ako se Mladen Bajić poput strvinara baca na HDZ-ove otpadnike, onda bi sasvim očekivano bilo da se baci i na svog starog prijatelja Sanadera. Ili možda, kad već spominjemo prijatelje, pa još i bivše, da sutra osvane na Mesićevim vratima i pretrese s njim neke stvari koje će Polančec sigurno izbiflati na ispitivanju.

Ili će ipak prvo na vrata nekog SDP-ovca?

Naposljetku, ako je moguće u onome što se događa u posljednjih mjesec dana uočiti neki uzorak, tada ne bi trebalo čuditi ako bi HDZ uhićenje Polančeca kompenzirao pritvaranjem nekih SDP-ovaca. Čisto da se izravna vaga političke odgovornosti. Da se pravosuđe prikaže slijepim i neobjektivnim. Da se pokaže kako su svi oni isti i kako korupcije ima na svim stranama. I u svim strankama.

Bit će stoga jako zanimljivo pratiti tko će slijediti iza Polančeca. Hoće li ona fotografija koja govori tisuću riječi spasti barem na jedno ime. Ili možda dva. Ako su se u pritvoru našla dva vjenčana kuma, bilo bi lijepo kad bi im se pridružio i treći, ali ovoga puta pravi Kum.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara