Većina Hrvata misli da Kosor jednako loše vlada kao pobjegli Sanader

Tekst: I.Ć.
Foto: Goran Mehkek, Igor Sambolec, Goran Šebelić (Cropix)

NAJNOVIJE mjesečno istraživanje CRO-Demoskopa pokazalo je da hrvatski građani Vladu Jadranke Kosor vide baš kao i onu Ive Sanadera jer je dobila istu ocjenu kao i u posljednjem mjesecu prije bijega premijera i to "mršavih" 2,24.

SDP daleko odmakao HDZ-u

Najnoviji potezi vladajući doveli su do toga da SDP prema ispitivanju ima veliku prednost u odnosu na HDZ uz zamjetno veliki udio neodlučnih birača, dok predsjedniku Mesiću ni najmanje nije naškodilo zaoštravanje odnosa s Crkvom jer je i dalje uvjerljivo najpozitivniji političar u zemlji. Trend podrške odnosno nastavak pada potpore članstvu u EU nastavio se i u ovom mjesecu, a poklapa se sa slovenskom blokadom.

Treba naglasiti kako je redovito istraživanje društvenih i političkih preferencija provedeno na reprezentativnom uzorku od 1.300 ispitanika.

Šokirani HDZ-ovci

"U biračkom tijelu HDZ-a dogodio se 'šok' koji je njihovo biračko tijelo pogurao među neodlučne, koji čekaju dalji rasplet situacije unutar stranke i u državi. Istovremeno, ovi negativni događaji povezanih s vladom (kriza, ostavka, rebalansi, porezi, prosvjedi) polagano povećavaju izbornu podršku vodeće opozicijske stranke", zaključuje se u istraživanju prema kojem SDP nastavlja rast popularnosti koja je za kolovoz iznosila 30,5 posto, dok je HDZ na drugom mjestu s izborom od 21,9 posto.

"Najnovije zatezanje odnosa na relaciji Mesić-Katolička crkva nije imalo učinka na promjenu pozitivnog doživljaja aktualnog predsjednika. U ovomjesečnom istraživanju među pozitivnim političarima i dalje je na vrhu ljestvice uvjerljivo prvi, predsjednik Stjepan Mesić s 22,9 posto izbora. Zoran Milanović je na drugom mjestu sa 7,2 posto izbora, Ivo Josipović je treći sa 7 posto", navodi se u istraživanju u kojem se dodaje da je nova premijerka Jadranka Kosor na četvrtom mjestu s 5,6 posto. Nadan Vidošević ima 1,9 posto što je još uvijek više od  Andrije Hebranga koji ima 1 posto.

Hebrang poletio na listi najnegativnijih

Top lista najnegativnijih političara ostala je manje više ista jer je i bijegom s premijerske pozicije Ivo Sanader ostao na prvom mjestu. Naime, da je on najnegativniji misli 31,3 posto, što je manje od 37,9 posto u odnosu na prošli mjesec. Na drugom je mjestu nalazi Andrija Hebrang s 8,4 posto izbora za najnegativnijeg političara.

"Najvažnija tema, odnosno događaj u posljednjih mjesec dana u zemlji bile su mjere Vlade Jadranke Kosor na suzbijanju deficita državnog proračuna (krizni porez i povećanje PDV-a) što je bila najvažnija tema za 59 posto ispitanika", doznaje se u ispitivanju dok je rad koalicijske Vlada Jadranke Kosor nakon samo mjesec dana rada ima identičnu ocjenu s kakvom je napustio kormilo Vlade njezin prethodnik (2,4).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara