Video: Kalifornija i dalje u plamenu

Tekst: J.D.
Foto: AFP


JOŠ JEDAN dan pun nesnosne vrućine i niskog stupnja vlage u zraku pomogao je kalifornijskim požarima da nastave harati područjem, a dosad je uništeno preko 100,000 hektara površine i prijete brojnim domovima.

Vatrogasci su se rasporedili na brojnim frontama i zasad uspijevaju zaustaviti požare da ne zahvate naseljena područja. No, vatra je "ljuta i neprestano jača", kažu iz Ureda šerifa okruga Los Angeles. U okrugu drugog najvećeg američkog grada evakuirano je 6,000 domova, a po zadnjim podacima, najveći požar, nazvan "Požar Station" uništio je čak 100,000 hektara zemljišta.


Poginuli vatrogasci

Jučer su unutar samog Los Angelesa počele prve obavezne evakuacije, jer se vatra približava sjevernim dijelovima grada. Petero ljudi odbilo je evakuaciju u kanjonu blizu Gold Creeka, rekavši kako su u redu i kako ne namjeravaju pristati na evakuiranje.

U nedjelju su poginula dvojica veterana vatrogasaca, nakon što im se kamion prevrnuo usred gašenja vatre.

Otkad je požar počeo u srijedu popodne, kao posljedica toplinskog vala koji još uvijek hara područjem, izgorjelo je 53 kuće, među njima i neke brvnare u šumi, a troje civila koji su odbili evakuaciju u subotu su zadobili teške opekline.

Značajan, ali već viđen požar

Iznad Los Angelesa se diže veliki stup bijelog dima, a u četvrtima blizu Hollywooda ulice su pune sivog dima. Građanima koji žive blizu dimnog vala savjetovano je da ne izlaze iz kuće ako ne moraju i da se ne bave napornim aktivnostima.

Po riječima vatrogasaca, ova sezona požara nije ni po čemu drukčija od ostalih. Osim požara Station, koji još pravi probleme, nekoliko manjih požara diljem Kalifornije već je ugašeno. "Station je značajan požar, ali već smo vidjeli takve. Poseban je po tome što prijeti dijelovima Los Angelesa", rekao je glasnogovornik Šumarske službe.

Vatrogasci se nadaju da bi požar mogli staviti pod kontrolu do 8. ili najkasnije do 12. rujna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara