Vladimir Šeks: Sanader me ponizio kad je izabrao Bebića za predsjednika Sabora

Tekst: Z.J.
Foto: Davor Pongračić / Cropix

"U POSLJEDNJI sedam mjeseci se stvorila politička klima za provođenje istraga jer je nova vlade Jadranke Kosor i novo vodstvo HDZ-a neprekidno emitiralo signale i prema javnosti i prema pravosudnim tijelima da idu punim plućima i da nitko nije nedodirljiv", rekao je Vladimir Šeks govoreći o mnogim istragama koje je započeo USKOK i DORH u posljednjim mjesecima.

Odgovarajući u intervjuu  za Plavi radio Šeks je rekao da je prije dolaska Jadranke Kosor na čelo Vlade u represivnome aparatu bilo puno autocenzure jer se "osluškivalo kako će određeni političari reagirati ako istraga obuhvati nekoga iz politike". "Poruka Jadranke Kosor je da se treba odlučno krenuti u borbu protiv utega koji koči hrvatski napredak - korupcije", naglasio je Šeks dodajući da u Hrvatskoj korupcija hara na svim nivoima, od školovanja, upisa, zapošljavanja. "Djelom je to dio mentaliteta, a djelom to stanje podržava sustav", dodao je Šeks tvrdeći da je jedna nenormalna pojava postala normalna.

"Bajićev rad vrednovati s obzirom na posljednjih šest mjeseci"

Ocjenjujući rad glavnoga državnoga odvjetnika Mladena Bajića, Šeks je rekao da Bajićev rad treba vrednovati prvenstveno zbog svega onoga što se dogodilo u posljednjih šest mjeseci. "DORH, USKOK i Mladen Bajić su pokazali iznimnu aktivnost u istragama i procesuiranju svih na koje su javnost i mediji ukazali kao potencijalne kršitelje zakona", rekao je Šeks i dodao da o onome što se ranije dogodilo treba raspravljati. "Ako glavni državni odvjetnik osluškuje političke signale, onda se on svjesno lišava ovlasti da radi samostalno koje su mu propisane Ustavom", objasnio je Šeks.

Govoreći o spekulacijama o Ivi Sanaderu i njegovom utjecaju na odabir marketinške tvrtke s kojima će poslovati državna poduzeća Šeks je vješto izbjegao odgovor komentirajući samo to da je DORH samostalan i neovisan po Ustavu uz knjiški dodatak da nitko nije kriv dok mu se ne dokaže krivnja, ali sa postoji pravo javnosti i državnih tijela da istražuju i propituju, pa "prema tome treba promatrati i Sanadera", rekao je kratko Šeks.

"Hajka i medijski linč protiv pojedinaca"

"U Hrvatskoj se prečesto podiže hajka protiv nekih osoba", rekao je Šeks uz objašnjenje da i medijima i organima treba prakse kako da postupaju s ljudima koji nisu pravomoćno osuđeni, a ne da "nad njima provode linč". Također, dodao je Šeks, "kad se podižu optužnice protiv HDZ-a, lijeva strana aplaudira i navija tražeći uhićenja i progon te vrišti da je politika DORH-a selektivna te da se ne dira HDZ-ove dužnosnike, ali kada se započnu istrage protiv nekih oporbenih političara to se naziva političkim progonom", ocijenio je Šeks.
 
"Čim se zaigra u njihovom dvorištu onda je to progon", rekao je Šeks tvrdeći da u oporbi postoje dvostruka mjerila, a da se prema svim pojedincima, bez obzira na stranku, spol, vjeru, rasu ili bilo koju karakteristiku treba postupati sukladno zakonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kukuriku koalicija može završiti kao pijevac u loncu"

"Jadranka Kosor je ojačala i na nivou stranke i na čelu Vlade", naglasio je Šeks tvrdeći da je Kosor "beskompromisni borac protiv korupcije". Upravo u tome Šeks vidi razloge zašto je HDZ-ov i rejting Vlade na najvišoj razini u posljednjih nekoliko godina.

Govoreći o stanju u koaliciji i Josipu Friščiću, koji je gotovo nevidljiv, Šeks je naglasio da "Friščić nije nestao nego su drugi samo bučniji od njega". Govoreći o eventualnim koalicijskim odnosima, te koaliciji na lijevoj strani Šeks je samo kratko rekao da i "Kukuriku koalicija može završiti kao pijevac u loncu".

"Sanader se neće vratiti u aktivnu politiku"

"Sanader me ponizio kad je za mjesto predsjednika Sabora imenova Luku Bebića", rekao je Šeks dodajući da mu je Sanader to rekao "na kavi, uz cigaretu". Ipak, Šeks je najavio da se i na sljedećim parlamentarnim izborima planira kandidirati za predsjednika Sabota

"Sanader se neće vratiti u aktivnu politiku", smatra Šeks prema kojem je Sanaderov povratak u aktivnu politiku "potpuno isključen kao mogućnost".

Govoreći o ustavnim promjenama, Šeks je najavio da vladajuća stranka priprema "rješenje koje je i u skladu s europskim i civilizacijskim načelima, čime će se to pitanje skinuti s dnevnog reda", dodajući da "neće biti ukinuto pravo glasa dijaspore".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara