Vojni špijuni znali za skupine atentatora na Sanadera?

IVAN MIHALJEVIĆ i Joško Buljan, bivši djelatnici Središnjice elektronskog izviđanja (SEI) pri MORH-u, te Radovan Palmović, bivši djelatnik Vojno sigurnosne agencije (VOA), dobili su tijekom 2004. otkaze jer su za vrijeme dok su obnašali dužnosti u svojim službama kontaktirali ljude koji su bili bliski pomagačima Ante Gotovine, te su predstavljali opasnost po sigurnost premijera Sanadera.

Kako piše tjednik Globus, Mihaljevića se povezuje s informacijom da u Hrvatskoj djeluju dvije skupine koje sačinjavaju bivši specijalci, a koji su pripremali atentat na premijera Sanadera.

Mihaljević je u cijelu priču umiješan tako što je upravo njegovo ime spomenuo POA-in agent Damir Jukica kojega su njegovi nadređeni ispitivali zbog podataka koje je dao tjedniku Nacional. Jukica je Nacionalu dao intervju bez odobrenja svojih nadređenih šefova, a budući su podaci agenciji bili operativno zanimljivi on je saslušan u POA-inim prostorijama.

Tamo je otkrio kako mu je njegov dobar prijatelj Mihaljvić, djelatnik SEI-a, rekao da ekipa bivših vojnih specijalaca, okupljenih oko stanovitog Ž.M., sprema atentate na premijera Ivu Sanaderu, bivšeg ravnatelja POA-e Joška Podbeveška i sve njegove pomoćnike, osim jednoga, piše Globus ne navodeći njihova imena.

Obavještajac Jukica je u lipnju prošle godine ustvrdio kako postoji i drugi tim koji je u pripravnosti za izvršenje spomenutih atentata. Globus nadalje ne navodi o kojim je ljudima riječ, već piše kako je Jukica idućeg mjeseca dobio otkaz iz POA-e, dok su gotovo istodobno iz agencije smijenjena ili degradirana trojica djelatnika tajnih službi.

Britanci umiješani u smjenu obavještajaca?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o gore spomenutim Mihaljeviću, Buljanu i Palmoviću za koje je POA u suradnji s VOA-om utvrdila da su još od 2001. godine bili u stalnom kontaktu s osobama bliskima Anti Gotovini te da su preko njih odbjeglom generalu i pomagačima, djelujući unutar obavještajno-sigurnosnog sustava, odavali podatke o POA-inim akcijama i tako onemogućavali generalovo uhićenje.

Trojica su agenata pak uvjereni da su otpušteni i degradirani radi navodnog britanskog dokumenta koji je došao u POA-u, a kojim su predložene smjernice za poboljšanje suradnje u pogledu slučaja Gotovina.

U dokumentu, koji je nastao nakon sastanka hrvatskih, američkih i britanskih obavještajnih čelnika u siječnju ove godine, se navodno spominje naputak prema kojem bi obavještajne službe trebale ponovno aktivirati Mihaela Budimira, te Mihaljevića, Buljana i Palmovića koji su povezani s Markicom Rebićem, nekadašnjim prvim čovjekom hrvatske obavještajne zajednice i današnjim članom tzv. obavještajnog podzemlja.

Ukoliko bi reaktvirani obavještajci odbili suradnju u pogledu slučaja Gotovina, trebalo bi ih otpustiti s posla i izvesti pred vojni sud radi curenja državne tajne, stoji u navodnom dokumentu, prenosi Globus.

Sanader ne zna ništa o Globusovim navodima

Premijer Sanader izjavio je danas da do sada nema informaciju o navodnim špijunskim urotama dviju dobro organiziranih paravojnih skupina koje su ugrožavale njegovu osobnu sigurnost.

"Nisam pročitao Globus i do sada nemam takve informacije", ukratko je komentirao Sanader.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara