VW napokon povećava temeljni kapital i preuzima Porsche

VW napokon povećava temeljni kapital i preuzima Porsche

Tekst: Z.J.
Foto: SmogGermany

NJEMAČKI automobilski div je objavio vijest o dugoočekivanom povećanju kapitala kojim tvrtka namjerava financirati preuzimanje proizvođača luksuznih sportskih automobila, Porschea. Iz Volkswagena su objavili da će uskoro biti izdano još 65 milijuna povlaštenih dionica. Ukoliko dionice budu prodane po trenutnom tečaju od 67,55 eura po dionici, tvrtka bi za njih zaradila 4,39 milijardi eura. Odluku će nadzorni odbor tvrtke potvrditi u petak kad mu vodstvo tvrtke predstavi detalje o konačnoj cijeni dionica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priopćenju za javnost koje je VW objavio stoji da će prodajom dionica tvrtka "ojačati financijsku stabilnost i fleksibilnost te poboljšati trenutni bonitet Volkswagena".

Vijest o prodaji je već izazvala pad vrijednosti dionica najvećeg europskog proizvođača čeličnih konjića jer je povećanjem kapitala smanjena vrijednost postojećih dionica. Nešto prije 15 sati je dionica VW-a vrijedila 67,55 eura, što je za 7,4 posto manje nego sinoć prije zatvaranja burzi te za 93 posto manje od 1.000 eura, koliko su dionice VW-a vrijedile na vrhuncu spekulacija o preuzimanju u listopadu 2008. godine. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara