Za nekoliko dana odluka o kaznenoj prijavi sudaca protiv Bandića

DRŽAVNO odvjetništvo odlučit će za nekoliko dana o kaznenoj prijavi predsjednika zagrebačkog Općinskog suda Đure Sesse i ogranka Udruge hrvatskih sudaca tog suda protiv dogradonačelnika Zagreba Milana Bandića i dijela Gradskog poglavarstva koji su glasali za objavu oglasa "Istina je!" u dnevnom tisku, doznaje se u Općinskom državnom odvjetništvu.

"Poduzimamo izvide i pribavljamo obavijesti potrebne za odlučivanje o kaznenoj prijavi i za to nam treba nekoliko dana", kazala je Hini voditeljica Kaznenog odjela zagrebačkog Općinskog državnog odvjetništva Nada Josipović. Nije željela otkriti kakve izvide i obavijesti tužiteljstvo prikuplja.

Državno odvjetništvo je u ponedjeljak primilo Sessinu kaznenu prijavu kojom se Bandić i ostali članova Poglavarstva koji su glasali za objavu oglasa "Istina je!" terete za kaznena djela zlostavljanja u obavljanju službe ili javne ovlasti i prisilu prema pravosudnom dužnosniku.

Sessa, naime, tvrdi da je oglas nedopustiv napad na sutkinju tog suda Nives Radišić i sam sud vezani uz "aferu Zagrepčanka", te da se u njemu, za vrijeme trajanja postupka, prije nego što je postupak pravomoćno okončan, u sredstvima javnog priopćavanja iznose mišljenja o tome kako bi u tom konkretnom slučaju sutkinja i suci županijskog suda u Zagrebu trebali postupati i kakve odluke donositi.

Objavu s informacijama o kupnji nekretnina "Zagrepčanke" od strane Grada, na Bandićev su prijedlog na sjednici 7. svibnja podržali SDP-ovi članovi zagrebačkog Gradskog poglavarstva, a samo je gradonačelnica Vlasta Pavić bila suzdržana. Svi članovi poglavarstva iz HNS-a su bili protiv.

Grad Zagreb je u travnju 2001. na javnoj dražbi, koristeći pravo prvokupa i uz suglasnost Državnog odvjetništva, za 15 milijuna eura kupio opterećene nekretnine Zagrepčanke u stečaju u Heinzlovoj ulici. Nedavnom nepravomoćnom odlukom Općinskog suda, vinkovačkoj tvrtki "Krma", sada također u stečaju, temeljem zahtijeva iz 1997. dopušten je upis nad tim nekretninama, zbog čega je Grad uložio žalbu.

Na sjednici Gradskog poglavarstva na kojoj je odlučeno o objavljivanju oglasa, Bandić je rekao kako će se Grad Zagreb svim pravnim sredstvima boriti da se nekretnina (Zagrepčanke) upiše u gruntovnicu što još nije učinjeno zbog, kako je ocijenio "teških propusta sudaca općinskog suda u Zagrebu".

Oni su, ustvrdio je, "omogućili da fantomska tvornica stočne hrane Krma iz Vinkovaca postane nepravomoćan gruntovni vlasnik nekretnina koju je od države kupio Grad Zagreb".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara