Zagrebačko Poglavarstvo odbilo amandmane na proračun

ČLANOVI zagrebačkog Gradskog poglavarstva na današnjoj sjednici nisu prihvatili niti jedan amandman oporbenih zastupnika Gradske skupštine na proračun od 6,3 milijarde kuna za 2006. koji će sutra biti na dnevnom redu skupštinske sjednice.

"Proračun smo sastavili vodeći računa o zacrtanim prioritetima", rekao je pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić i naglasio da ukupna vrijednosti 30 amandmana iznosi 308 milijuna kuna ili pet posto proračuna, što govori da su gradski prioriteti "dobro pogođeni".

Također je istaknuto da će prijedlog zastupnika s Nezavisne liste Tatjane Holjevac o osnivanju novog trgovačkog društva za upravljanje, izgradnju i održavanje komunalne infrastrukture za potrebe komunikacijsko-informatičkog sustava rješavati u okviru organizacije budućeg holdinga.

Poglavarstvo je danas odlučilo iz gradskog proračuna izdvojiti 10 milijuna kuna potpore Sveučilištu u Zagrebu. "Grad Zagreb već treću godinu zaredom podupire zagrebačko Sveučilište, a Rektorski kolegiji odlučuje kojem je fakultetu pomoć najpotrebnija", rekao je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Dodao je da je za fakultete (Građevinski, Prometni i Ekonomski) koji rade na projektima od značaja za Grad Zagreb još prije dogovorena isplata dodatnih 10 milijuna gradskih kuna.

Današnjom odlukom produžit će se suradnja Grada s Građevinskim fakultetom i u 2006. pa će im za konzultantske usluge na Projektu infrastrukturnih objekata za gradnju Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda biti isplaćeno 1,29 milijuna kuna.

Članovi Poglavarstva odlučili su dati u najam tri gradska jednosobna stana SOS-Dječjem selu Hrvatska za privremeni smještaj mladih štićenika koji su završili srednju školu i kreću u samostalan život.

Zagrebačkim umirovljenicima koji primaju mirovinu nižu od 1500 kuna i primaju novčanu pomoć Grada, bit će isplaćena jednokratna naknada od 100 kuna za božićne blagdane što ukupno iznosi oko 3,2 milijuna kuna.

Po milijun kuna financijske potpore dobit će Gradsko kazalište Komedija, za podmirenje rashoda programskih obveza u ovoj godini, Zagrebački športski savez za organizaciju teniskog turnira Zagreb Indoors ATP International Series 2006. i Hrvatski skijaški savez za podmirenje troškova Skijaškog kupa Fis Svjetski kup "Zlatni Medvjed" 2006. Financijsku potporu od 747.000 kuna dobit će Zagreb film d.o.o. za nepredviđene troškove (Kinoteku, sudske troškove s bivšim direktorom, tehničkog servisa kamere).

Obnovu pročelja Kanoničkog dvora spomenika kulture, na Kaptolu 18, Grad će financirati sa 272.000 kuna, što je polovica potrebnog iznosa, dok će preostali iznos podmiriti Zagrebačka nadbiskupija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Adventska događanja od 5. do 22. prosinca i doček Nove godine na Trgu bana Jelačića bit će izdvojeno 1,5 milijuna kuna, a dio novca Grad će namaknuti iznajmljivanjem štandova u Bogovićevoj ulici i ugostiteljskih kućica na Trgu.

Grad Zagreb pomoći će organizaciju humanitarne akcije "Božić u Vukovaru" s 200.000 kuna.

Zagrebački HNS traži smanjenje stope prireza, s 18 na 10 posto

Zagrebačka gradska organizacija Hrvatske narodne stranke liberalni demokrati založila se danas za smanjenje stope prireza u Zagrebu sa sadašnjih 18 na 10 posto.

Smanjenjem prireza proračun grada Zagreba ostao bi na ovogodišnjoj razini i to bi bilo dovoljno novca, rekla je predsjednica zagrebačkog HNS-a Alenka Košiša Čičin-Šain.

Navela je da ih je na potrebu smanjenja stope prireza potaknuo novi proračun, koji uopće nije razvojan, u kojemu nema kapitalnih investicija, ne planira se izgradnja niti jedne škola, a puno novaca ide na razne "intelektualne usluge".

Zbog tako velikog prireza česta je pojava da se građani Zagreba prijavljuju u druge gradove.

Jozo Radoš je rekao da prirez ima smisla jedino ako ide u razvoj, ali da danas on ima dominantu socijalnu dimenziju. Kupuju se neke skupine građana da bi za njih glasovale, rekao je Radoš. "Održava se siromaštvo, a onda se se siromašnim ljudima pomaže da prežive. Uzmete jednima da bi dali drugima i to često u istoj obitelji", rekao je Radoš te upitao smije li se to raditi.

Prosječni uposlenik Zagreba godišnje uplati dvije do tri tisuće kuna prireza, kazao je. Uzmete jednoj obitelji taj novac, a onda im date besplatne udžbenike koje koštaju 500 kuna, ili date djedu dodatak na mirovinu koji on da unuku za džeparac, dodao je Radoš.

Predsjednica zastupničkog kluba HNS-a u zagrebačkoj Skupštini Morana Paliković Gruden rekla je da se u novom proračunu previđa 48 milijuna kuna za uređenje grada i prigodne manifestacije, dok cijeli proračun grada Samobora iznosi oko 41 milijun kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara