Živi zid na Cvjetnom: Ako nas žele maknuti, morat će nas odnijeti!

Živi zid na Cvjetnom: Ako nas žele maknuti, morat će nas odnijeti!

Tekst: H.A.
Foto: Damjan Tadić/Cropix

AKTIVISTI Prava na grad i Zelene akcije noćas su započeli stalno čuvanje Varšavske. Postavljena su dva kontejnera koji će služiti kao info-točka gdje se građani mogu prijaviti u Živi zid za Varšavsku. Od danas aktivisti neprekidno dežuraju u Varšavskoj i pozivaju građane da im se pridruže. 

Kako doznajemo s mjesta događaja, pozvana je policija, no zasad nije reagirala. Očekuje se da bi moglo bit problema kada nadležne službe budu pokušavale ukloniti kontejnere koje su prosvjednici postavili.

Danas ističe rok za žalbe stanara na rješenje Grada Zagreba o početku radova u Varšavskoj ulici te iz inicijative "Ne damo Varšavsku" očekuju ponovni protupravni pokušaj raskopavanja pješačke zone od strane Hoto grupe bez obzira na odluku Ministarstva zaštite okoliša o žalbama stanara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga pozivaju sve sugrađane i sugrađanke na, kako ga nazivaju, Prosvjed protiv krađe Varšavske koji će se održati sljedeću srijedu 10. veljače u 18 sati u Varšavskoj ulici.

U priopćenju su naveli kako od gradskih institucija zahtijevaju od Skupštine i Gradonačelnika Grada Zagreba da zaustave radove u Varšavskoj iz barem dva nova razloga. Navode kako je Hoto grupa  za jedan projekt dobila dozvole, dok potpuno drugi trenutno realizira. "Da bi se za njega moglo dobiti dozvole, projekt je od strane Gradskog poglavarstva 30. siječnja 2008. godine proglašen javnim interesom. Ta je odluka donesena na temelju činjenice da se njime otvara prolaz kroz blok između Cvjetnog trga i Gundulićeve. Sada se međutim realizira projekt bez prolaza kroz blok, a o tome govori i promjena službenog imena projekta iz 'Cvjetni prolaz' u 'Cvjetni'", tvrde te dodaju kako lokacijska dozvola za ulazno-izlazno rampu u pješačkoj zoni Varšavske ulice nije pravomoćna jer je od ožujka do lipnja 2009. pred Upravnim sudom pokrenut niz upravnih sporova od strane stanara i osnovne škole u Varšavskoj koji još uvijek traju.

"Ukoliko stanari i osnovna škola u Varšavskoj uspiju u svojim upravnim sporovima, Grad Zagreb mora vratiti Varšavsku ulicu u prvobitno stanje. To znači da bi građani Zagreba u konačnici prvo platili više od 10 milijuna kuna za kopanje rupe u Varšavskoj, a zatim bi morali platiti i vraćanje na staro stanje", pojašnjava se u priopćenju. 

Također traže da se odredbe GUP-a koje su izmijenjene zbog pogodovanja Hoto grupi vrate na staro, odnosno da se GUP-u vrati zona zabrane izgradnje novih javnih garaža u središtu grada te da se zabrani devastacija javnih površina u Donjem gradu. Zahtijevaju od Skupštine Grada Zagreba da hitno održi posebnu sjednicu na kojoj bi se postavili temelji za novu održivu prostornu politiku u Gradu Zagrebu te da se u tu svrhu ustanovi stalno savjetodavno tijelo pri gradskoj vlasti koje bi se sastojalo od predstavnika znanstvenih institucija, neovisnih stručnjaka i udruga građana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara