65 godina je stajao u arhivi: Na scenu dolazi revolucionaran Pontijev auto

JEDAN od najplodonosnijih arhitekata i dizajnera 20 stoljeća, Gio Ponti, dizajnirao je i automobil koji nikada nije doživio proizvodnu izvedbu.

Gio Ponti je tijekom svog doista dugog radnog vijeka osmislio brojna remek-djela, a ona najpoznatija su svakako neboder Pirelli u Milanu, ali i Superleggera, najlakša drvena stolica na svijetu. Osnivač vrlo utjecajnog magazina Domus koji i danas izlazi nije zaobilazio ni transportna sredstva. Osmišljavao je interijere najluksuznijih plovila, a imao je i ideju o idealnom automobilu.

Tu formu osmislio je 1953. godine, kada je prvotnu ideju vozila oblika inspiriranog kapljicom vode promijenio u "Linea Diamante", nešto uglastiji dizajn. Ideja je bila da se na krajnje jednostavan način ponudi prvoklasna aerodinamika, a da čistoći linija potenciraju velike staklene površine. Auto je trebao biti postavljen na osnovu Alfa Romea, ali nažalost na drastičan dizajnerski korak Fiat nije bio spreman, pa ni Carrozzeria Touring. U svakom slučaju, brojne ideje predstavljene na ovom modelu kasnije su zaživjele, poput aktivnih odbojnika i ravnih panela.

Tako ćemo 65 godina kasnije, početkom rujna na Grand Basel showu, moći vidjeti model Pontijevog automobila u prirodnoj veličini.

Pročitajte više