Uskoro će vaš mobilni telefon preuzeti neke funkcije automobila

Foto: Porsche, Aston Martin

APPLE CAR PLAY nove generacije neće samo upravljati “Infotainment” sustavom u vašem automobilu, već doslovno brojnim ključnim funkcijama vozila. Do sada su CarPlay, baš kao i konkurentski Google Android Auto, radili potpuno nezavisno od vozila te imali iznimno limitirani utjecaj na funkcije automobila. Stoga su korisnici vrlo često morali izlaziti iz CarPlay sučelja kako bi - primjerice - mogli promijeniti radijsku postaju ili postavke klima-uređaja. Međutim, to je prošlost i CarPlay će od sada biti duboko integriran s elektronskim sustavima u vozilu, a korisničko će se sučelje prilagođavati određenoj marki i modelu.

Apple je predstavio test verzije softvera za dva proizvođača - Aston Martin i Porsche - kako bi pokazali kako CarPlay može izgledati drugačije. Na primjer, engleski super-automobili sada prikazuju sučelje Apple protokola ne samo na ekranu medijskog sustava nego i na digitalnoj kontrolnoj ploči. 

Osim individualnog dizajna sučelje, novi CarPlay trebao bi osigurati besprijekornu interakciju između pametnog telefona i automobila. Multimedijalni sustav automobila moći će prikazivati i upravljati mobilnim aplikacijama, kontaktima i mnogim drugim parametrima. Zauzvrat, iPhone će moći primati i koristiti specifične informacije na vozilu: brzinu, broj okretaja, količinu goriva, pritisak u gumama, geolokaciju i tako dalje. Apple uvjerava da pametni telefon neće zloupotrebljavati te podatke, odnosno pratiti samo kretanje vozila. 

Pročitajte više