Apple nastoji patentirati dodatak koji će promijeniti iskustvo vožnje auta

Foto: Shutterstock

APPLE se već godinama spominje u vezi s razvojem vlastitog automobila, ali nije se puno konkretnog dogodilo.

Ono što je sigurno je da tehnološki gigant predano radi na tehnologijama koje se ugrađuju u automobile. Za CarPlay svi znaju, a uskoro bismo mogli susresti još jedan Appleov proizvod. 

Radi se o patentu vjetrobrana s integriranim sposobnostima AR tehnologije, odnosno tehnologije proširene stvarnosti. Patent je već prijavljen u Američkom patentnom zavodu (USPTO), a navodno se radi o tehnologiji na kojoj Apple radi već niz godina, još od 2015., piše The Drive. 

Ovim patentom Apple doslovno nadograđuje klasičan heads-up zaslon, prije svega projekcijom informacija koje su sada u interakciji s elementima u okolini. Najbolji primjer za to je strelica iz navigacijskog sustava koja se vozaču projicira na samu ulicu ispred njega. 

Appleov sustav pritom koristi niz senzora koji prikupljaju informacije iz okoline. Automobil opremljen ovim sustavom imao bi dodatne IR kamere, ultrazvučne skenere i sličnu opremu, a sve kako bi se mogao stvoriti 3D prikaz okoline. 

Primjer rada ovog sustava je i da će, u slučaju da vozač vozi prebrzo, on moći projicirati "na cestu" uspornike kojih u realnom svijetu nema. Sustav će biti u koordinaciji s podesivim ovjesom i simulirat će prelazak preko poprečne neravnine uspornika. 

Niz je mogućnosti koje je Apple zamislio na ovom sustavu, a koje bismo u skoroj budućnosti mogli imati u automobilima. Hoće li nas to učiniti boljim i sigurnijim vozačima, pokazat će vrijeme. 

Pročitajte više