Aston Martin predstavlja DB12: Je li se Gaydon olako odrekao V12 motora i elegancije?

Foto: Aston Martin

NAJAVLJEN je kao novi model, ali se realno radi o nešto detaljnijem redizajnu donedavno aktualnog modela. 

Iako su prethodnici nosili neparne brojeve u sufiksu, novi je model dobio parni broj. Upućuje li to na novu ulogu u franšizi o najpopularnijem tajnom agentu na svijetu ili samo žele podsjetiti da je tu nekad carevao moćni V12, nije poznato. Neki pak kažu kako se ovime sugerira da je u pitanju redizajn, a drugi da se bježi od nesretne "13-ice".

Iako je u svemu bolji od prethodnika, novi će Astonov GT mnoge razočarati. Prije svega estetski jer je ovaj automobil ipak izgubio eleganciju prethodnika, posebno sprijeda gdje preuzima stilske elemente viđene na DBS-u i DBX-u 707. 

Iza agresivnijeg lica nije V12 koji je umirovljen nešto ranije. Mjesto je dobio opet AMG-ov 4.0 V8, ali sada sa strašnih 680 KS. Podsjetimo, DB11 nije mogao nuditi s ovim motorom više od 535 KS. S druge strane, ni DBS Superleggerra koji ide u mirovinu nije daleko (725 KS). A V8 je i 100 kg lakši. 

Daje V8 i 800 nm okretnog momenta, i to već od 2750 o/min. A to ni V12 nije nudio. Na 100 km/h stiže za 3.6 sekundi te vozi do maksimalnih 325 km/h. Brojevi kažu da V12 nimalo ne fali, ali je li uistinu tako?
Drastično modificirani V8 s dva dodatna hladnjaka sada objašnjava prednji kraj automobila, a tržište će pokazati je li Aston Martin trebao raskrstiti s V12. 

Nažalost, mnogi će ostati razočarani i stražnjim krajem, možda jer je preslika DB-a 11 i ništa više. Veseli tek blagi rast dimenzija, posebno traga kotača, koji je unatoč istoj osnovi, sprijeda povećan 6 mm, a straga 22 mm. 

Adaptivno podvozje donosi nove modove rada. Tu je i E-Diff s mogućnosti blokade, dok je automobil postavljen na 21-inčne naplatke s novim pneumaticima – Michelin Pilot Sport S 12. 

Najveće inovacije DB12 nudi u kabini. Novi interijer donosi i novi infotainment, kao i ulazak u digitalno doba. Mi ćemo samo upozoriti da audiofile očekuje Bower & Wilkins ozvučenje s 15 zvučnika i 1170 W snage.

Cijena još nije poznata, a prve isporuke kreću u trećem kvartalu. 

Pročitajte više