Austrijanci ukidaju domaćinstvo najpoznatijeg okupljanja ljubitelja Volkswagena GTI

Foto: Volkswagen

BRIGA za klimu jača je od želje da se ugoste tisuće zaljubljenika u "narodni auto“. 

Prvo okupljanje zaljubljenika u Volkswagen GTI na jezeru Wörthersee dogodilo se 1982. godine, a od tada je postalo kultno okupljalište zaljubljenika u Volkswagen i posebno Golf GTI. Posljednje tri godine okupljanja zbog pandemije nije bilo, bar službeno organiziranog, a kako stvari stoje, to se neće dogoditi ni u budućnosti. 

Kako stoji u priopćenju gradonačelnika grada Maria Worth Markusa Perdachera, u narednim godinama „neće se organizirati nikakvi veliki auto događaji“. Prevedeno to znači kako je i Wörthersee Treffen pod znakom upitnika. 
Lokalna zajednica izrazila je zabrinutost stanjem okoline, a kao glavni razlog otkazivanja domaćinstva automobilskih manifestacija napominje se očuvanje ekosustava. Prostor na kojem se tijekom ovog milenija znalo okupiti i više od 100.000 posjetitelja sada će dobiti drugu ulogu i biti preoblikovan kako bi dobio zeleniju namjenu. 

"U duhu lokalne zajednice radimo na stvaranju atraktivnih i održivih životnih prostora koji će koristiti svim ljudima koji su u zajednici - bez obzira na to provedu li ondje nekoliko dana ili cijeli život”, rekao je gradonačelnik Perdacher.

Pitanje je kakva će biti reakcija GTI zajednice, koja se neslužbeno nalazila na austrijskom jezeru i protekle tri godine, izvještava njemački Auto Motor und Sport. Pitanje je i kako će reagirati Volkswagen koji je neskromno podržavao okupljanje na Wörtherseeu. Zasad su dali pomalo rezerviran odgovor koji ostavlja puno prostora za neke buduće aktivnosti.

"Žao nam je što se legendarni GTI meet u Wörtherseeu više neće održavati u ovom obliku", rekao je glasnogovornik VW-a njemačkom časopisu. “Trenutno istražujemo kako možemo podržati GTI zajednicu u budućnosti. Održavanje zajednice vrlo nam je važno jer dolazimo u izravan kontakt sa svojim najvjernijim kupcima.”

Gradska vlast zna da vrata ne treba u potpunosti zatvoriti, pa ostavlja mogućnost održavanja nekih manifestacija automobilske tematike s naglašenim eko predznakom. Tko zna, možda ovo okupljanje preraste u Wörthersee ID Tour.

Pročitajte više