Autoindustrija u Rusiji zaustavlja proizvodnju, svijetu prijeti nestašica paladija

Foto: Volkswagen, Renault

OSIM domaćih proizvođača sankcijama su pogođene i brojne svjetske kompanije koje imaju pogone u Rusiji. 

Nekoliko proizvođača je već najavilo kako će zaustaviti rad svojih tvornica. Povod je, naravno, ruska invazija na Ukrajinu, odnosno njene ekonomske posljedice. Uvođenje sankcija drastično je otežalo dobavu dijelova, a time i samu proizvodnju. Uz postojeću nestašicu poluvodiča proizvođači su sad suočeni i s novim problemima u lancu opskrbe. 

Među prvima je reagirao AvtoVAZ koji je objavio da će pojedine proizvodne linije vjerojatno morati stati s radom. Tvrtkom upravlja Lada Auto Holding, kao i brojnim tvornicama, a tu je Renault većinski vlasnik s udjelom od 67.61%.

Paralelno je reagirao i Renault te je potvrdio kako će zbog logističkih problema morati obustaviti proizvodnju u pojedinim segmentima. Zanimljivo je da ni AvtoVAZ ni Renault nisu izjavili kako odluka ima veze s invazijom, ističe Reuters. "Prekidi su prouzročeni rigoroznijom graničnom kontrolom i potrebom za promjenom logističkih ruta", stoji u njihovom službenom priopćenju. 

Renault je najveći, ali ne i jedini proizvođač automobila koji je investirao u Rusiji. Osim pogona AvtoVAZ-a ima svoju tvornicu u Moskvi, a Rusija je drugo najveće tržište Renaulta, odmah iza Francuske.

Volkswagen je prisiljen na nekoliko dana zaustaviti proizvodnju u dvije tvornice, i to zbog kašnjenja dostave dijelova iz Ukrajine. U Rusiji je prisutan i Stellantis, ali zasad bez novih priopćenja.

U Rusiji svoju proizvodnju imaju brojne tvrtke iz autoindustrije. Primjerice, finski Nokian je već izjavio kako proizvodnju bitnih proizvoda seli iz Rusije kako bi se prilagodio budućim sankcijama. 

Prijeti i nestašica paladija

Osim nestašice poluvodiča, autoindustriji prijeti i nestašica metala kao što su paladij, platina i rodij, a koji se koriste u izradi katalizatora. Rusija raspolaže s oko 40% svjetskih rezervi paladija te trenutno zadovoljava 38% svjetskih potreba.

"Teško je zamisliti globalno autoposlovanje u kojem nema paladija iz Rusije", rekao je Mark Wakefield, suvoditelj konzultantske tvrtke AlixPartners, za Reuters.

 

Pročitajte više