Automobilski zombiji: Ovi auti se proizvode godinama, ali su još u prodaji

Foto: Stellantis, Honda

APSOLUTNI rekorder je Dodge Viper. 

Početkom svake nove godine u Americi statistike izbacuju zanimljive podatke o prodaji novih automobila u prošloj godini. Na samom dnu statistike nalaze se tzv. automobilski zombiji, automobili koji se već godinama ne proizvode, ali ipak bilježe prodaju na tržištu novih automobila. 

Jedan od najzanimljivijih je ujedno i najspektakularniji. Nikad prežaljeni Dodge Viper ne proizvodi se od 2017. godine, ali je još uvijek dio statistike. Tijekom prošle godine prodaja mu je skočila za 100 posto pa su prodana dva primjerka. Pitanje je koliko ih još stoji skriveno od pogleda u salonima diljem SAD-a. 

Slično vrijedi i za daleko dosadniji Jeep Patriot. Ne proizvodi se punih sedam godina, a prodan je jedan primjerak. U isto vrijeme krajem 2016. godine prestao se proizvoditi i Chrysler 200, a prošle godine prodana su četiri nova. 

Iz Europe su se pridružili zombiji iz Fiata. Vjerovali ili ne, zabilježena je prodaja jednog primjerka Alfe Romeo 4C, ali i nemale serije od 28 primjeraka Fiata 124 Spyder, modela koji od 2020. godine nisu u proizvodnji. Ameri su kupili i 7 Fiata 500L te 16 Fiata 500, modela koji već godinama nisu službeno prisutni u SAD-u. 

Stellantis nije izuzetak

Još je automobila koji se ne proizvode mjesecima, pa i godinama, a i dalje se nude po salonima. Jedan takav je skupocjena Honda NSX, čiji je zadnji primjerak proizveden još 2022. godine. Prodano je pet primjeraka, a još nekoliko ih je oglašeno. Međutim, cijena je debelo narasla, pa tako kalifornijski prodavač za NSX umjesto originalnih 169.500 USD sada traži čak 349.000 USD.

Još donedavno u Americi se mogla kupiti i egzotika poput BMW-a i8 te premium modeli Lexusa, Infinitija i Acure.

U Europi je nešto teže naći nove stare modele, ali i to je moguće. Brojni modeli povučeni su iz proizvodnje, pa je tako moguće naći još poneki primjerak u nekom salonu. Primjerice, prije koji mjesec se mogla pronaći nova Kia Rio, a slično ćemo vrlo brzo govoriti za modele kao što su primjerice Ford Fiesta, Kia Stinger ili daleko poželjniji Audi R8. 

Pročitajte više