Blagi oporavak hrvatskog tržišta automobila, iznenadili Audi i Fiat

Foto: L.Š. (Index.hr), Fiat, Volkswagen

TIJEKOM listopada prodano je preko 4100 automobila, što je porast u odnosu na prijašnje mjesece, ali je daleko od nekadašnjih brojeva.

S 4104 prodana automobila u listopadu i ukupno 55.411 u prvih deset mjeseci Hrvatska ima blagi plus u odnosu na godinu prije, ali i dalje kaska za godinama kada je bio primjetan trend pomlađivanja voznog parka. Oduzmemo li pritom flotnu prodaju, posebno rent-a-car proljetnu navalu, rezultati su čak i poražavajući.

A na takvom tržištu najbolje se snašao Volkswagen, i to nebitno gledamo li prošli mjesec ili cijelu godinu. Vjerovali ili ne, Volkswagen drži 13,4% tržišta na godišnjoj razini i 17,5% u listopadu sa 717 prodanih primjeraka. Ništa novog ni na 2. mjestu, gdje stoluje Škoda s 457 prodanih primjeraka i 5.250 tijekom godine. Na trećem mjestu velika borba i jedno još veće iznenađenje. Na godišnjoj razini Renault drži treće mjesto, no u listopadu je treći najprodavaniji bio Fiat s 294 novoregistrirana automobila. Tijekom prošlog mjeseca preko 200 automobila uspjeli su prodati još Renault (258), Hyundai (236) i Suzuki (225).

Audi je predvodnik kod luksuznih marki

A ako se pitate kako su Hrvati kupovali premium marke, stvar je sljedeća. BMW i Mercedes su već treći mjesec dvoznamenkasti, sa 74 i 85 prodanih automobila. S druge strane, Audi se vraća na stare staze slave, pa je prodaju u listopadu gotovo udvostručio i doveo na 147 prodanih primjeraka. Živnuo je i Porsche, samo u listopadu prodano je 16 primjeraka.

 A top modeli?

U listopadu su Hrvati više manje kupovali iste modele kao i prethodnih mjeseci. Jedino iznenađenje je Fiat Panda koja je s 214 prodanih primjeraka stigla do drugog mjesta. Jedini bolje prodavani model je bila Škoda Octavia s 241 prodanih primjeraka. U top 5 su ušli još VW Golf (166), VW Polo (151) i Suzuki Vitara (117). A ako se pitate kako to da je VW tako uspješan, imajte na umu da je čak pet njihovih modela među prvih deset na ljestvici.

U prvih deset mjeseci najprodavaniji model u Hrvatskoj je Škoda Octavia s 2991 prodanih primjeraka. Na drugom mjestu je Renault Clio (2146), a treći je VW Golf (2056).

Pročitajte više