BMW predstavio novi, štedljivi koncept

IAKO bi na prvi pogled mogli zaključiti kako se na priloženim slikama nalazi plod ljubavi Delboyeve trokolica i Batmobilea, ustvari se radi o najnovijem BMW-ovom konceptu jednostavnog naziva - Simple.

Simple bi nam, prema riječima upućenih, trebao u jednu ruku najaviti BMW-ov Project i, razvoj malih gradskih automobila budućnosti čiji se dolazak na tržište očekuje do sredine sljedećeg desetljeća. Nema sumnje kako upravo ovaj dvosjed najavljuje bavarski put u eco-friendly zonu modela s iznimno malom potrošnjom i odgovarajućom emisijom štetnih plinova.

U Simple se mogu smjestiti dva putnika. Vozilo ima ima tri kotača, a ukupna masa ne prelazi500 kg. Karakterizira ga i tehnologija naginjanja u zavojima. Nominalno, ovo je prometalo upola široko kao  serije 3, visina odgovara seriji 5, a ukupna mu je dužina manja od Minija. Očekivano, zahvaljujući hibridnom pogonu s benzincem snage 50 KS potrošnja je svedena na svega 2 l/100 km.

O vanjštini nećemo trošiti puno riječi, a o unutrašnjosti možemo reći kako je naglasak na optimizaciji prostora, pa su upotrijebljena tzv. Ergo sjedala napravljena od kompozitnih materijala.

Project i će rezultirati vozilima s dva, tri i četiri kotača, a koje će pokretati benzinski, dizelski i hibridni pogonski strojevi. Neimenovani izvori javljaju kako BMW planira uskoro predstaviti i svoje prvo vozilo s pogonom na prednje kotače koji bi se smjestilo ispod serije 1 i koji bi vjerojatno nosio naziv serija 0.

Taj bi se model navodno temeljio na platformi sljedeće generacije Minija, a pokretat će ga tri i/ili četiri cilindrični turbo benzinci s izravnim ubrizgavanjem i upareni s elektromotorom. Ovaj bi model u konačnici navodno trebao biti ponuđen u verziji s tri i pet vrata te kao kabriolet. Naravno, zbog stvaranja nepotrebne konkurencije Miniju, ovaj će automobil biti kudikamo manje prestižan, pa tako i jeftiniji.

Pročitajte više