BMW u Kini već proizveo 6 milijuna vozila, sad imaju velik plan

Foto: BMW

BMW i5 nedavno proizveden u tvornici u Dadongu, u Kini, označio je prekretnicu: potpuno električni model u Frozen Pure Grey boji bio je 6-milijunti automobil iz zajedničkog pothvata BMW Brilliance Automotive (BBA). Proizvodnja je dosegla ovu brojku samo 15 mjeseci nakon što su u veljači prošle godine prešli granicu od pet milijuna automobila. 

Ovaj rezultat, kažu iz BMW-a, potvrđuje visoku konkurentnost proizvodne mreže u Shenyangu, koja se priprema za lansiranje Neue Klasse, što je već dobro poznat naziv za BMW-ovu sljedeću generaciju električnih automobila.

"Ovaj pothvat je simbol izvanrednih postignuća ovdje u Shenyangu", izjavio je Milan Nedeljković, član Upravnog odbora BMW AG-a odgovoran za proizvodnju. "Baš kao i u svim drugim našim tvornicama diljem svijeta, ovdje je fokus na konkurentnosti i inovativnosti."

U Shenyangu se gradi i novi pogon za proizvodnju visokonaponskih baterija šeste generacije, nakon ulaganja od gotovo milijardu i 300.000 eura. Montaža postrojenja i opreme započela je u ožujku, a prve predserijske baterije očekuju se krajem godine. Paralelno se provode ispitivanja i lokalne certifikacije u istraživačko-razvojnom centru.

Neue Klasse bit će lansirana globalno 2025., a u Kini će proizvodnja započeti 2026. Sve tri BBA tvornice - Dadong, Tiexi i Lydia - već su prilagođene za proizvodnju potpuno električnih automobila.

Pročitajte više