Britanska vlada planira uvesti registarske oznake za bicikle

Screenshot: Twitter/Jeremy Vine

UVOĐENJE registracija podrazumijeva i uvođenje obaveznog osiguranja. 

Nakon što je ministar prometa Grand Shapps aktualizirao temu rekavši kako bi biciklisti trebali imati registracijske brojeve, osiguranje te se pridržavati ograničenja brzine u skladu s cestovnim prometom, burno su reagirali brojni obožavatelji bicikliranja među poznatim facama.

 

Među njima je bio i TB voditelj Jeremy Vine koji se jučer usprotivio predloženim strožim cestovnim pravilima za bicikliste u Velikoj Britaniji objavivši fotografiju bicikla s registracijskom pločicom uz natpis: "Da, spreman sam."

Mnogi su izrazili mišljenje kako su prijedlozi nepraktični, teško provedivi i na koncu upitne koristi. Međutim, onda je uslijedilo iznenađenje. Reagirale su pojedine automobilističke udruge koje prijedlog smatraju "razumnim i potrebnim". Tako je anketa koju je proveo FairFuelUK pokazala da čak 91% ispitanih podržava ministrov prijedlog. Nešto je manji udio onih koji smatraju da biciklisti trebaju imati osiguranje, kao i onih koji bi uveli kazne za prebrzu vožnju.

 

Mnogi su razlozi zbog kojih zagovaratelji uvođenja ovakve regulative zdušno žele zauzdati ponašanje biciklista, a među njima su svakako neodgovarajuća vožnja pločnikom, prolazak kroz crvena svjetla pa i prekoračenja maksimalne dozvoljene brzine od 30 km/h u urbanim područjima. Neki idu korak dalje i smatraju da isti tretman zaslužuju i vozači drugih osobnih transportera poput električnih romobila. 

 

Pročitajte više