Chevy Camaro ZL1: Najbolje od Amerike

 Foto: Chevrolet

CHEVROLET predstavlja Camaro ZL1, automobil stvoren da nadmaši sve i svakoga, bar kad je u pitanju Amerika i američko poimanje sportskog automobila.

Nova ZL1 izvedba se po starom dobrom američkom principu ističe krajnje agresivnim izgledom i odgovarajuće monstruoznom snagom. U prijevodu to znači da je SS izvedba ostala daleko iza, odnosno da ovdje govorimo doista o maksimumu upotrebljivom na cesti.

Tzv. "Small Block" 6.2 V8 uz kompresorsku pomoć razvija, kako nonšalantno kažu Chevroletu, oko 477 kW/649 KS i 868 Nm okretnog momenta. Što je dobro za Corvette Z06 dobro je i za Camaro, zar ne?

Motor je standardno uparen sa šest-stupanjskim ručnim mjenjačem, a opcijski se nudi 10-stupanjska automatika sa ručnom izmjenom. Magnetic Ride ovjes, Brembo kočnice i elektronski LSD diferencijal zaokružuju dojam o ovom trkači.

I da, ovaj je model standardno spreman za stazu, bez ikakvih nadoplata. Automobil u sebi ima ukupno 11 izmjenjivača topline, tako da brige oko pregrijavanja nema. 

Osim brojnih karoserijskih nadogradnji naglašenim stražnjim spojlerom automobil dolazi postavljen na 20-inčne kotače s Goodyeara Eagle F1 Supercar gumama mjera 285/30 sprijeda i 305/30 straga razvijenim specijalno za ovaj model.

Više od 100 sati zračnog tunela bilo je potrebno da se pronađe optimalna forma, a pritom zadrži prepoznatljivo lice i naličje američkog 2+2 coupea. 

Jednako sportski nabrijan je i interijer. Recaro sjedala, sportski upravljač i unikatna ručica mjenjača prvi upadaju u oči. Naravno, tu su i dodaci poput Launch Controla i Driver Model selektora. 

Prodaja Camara ZL1 kreće potkraj godine, a očekuje se cijena od oko 60.000 USD.

Pročitajte više