Cijeli svijet auto snova vidi u Volkswagenu, evo što kažu Hrvati

Foto: Audi, Lamborghini

VEĆ smo prije naučili kako su Hrvati fokus pretraživanja interneta po pitanju automobila prebacili s BMW-a na Renault, no kad je u pitanju auto snova, prvi izbor dolazi ipak iz Njemačke.

Točnije, dolazi iz Audija, Hrvatima inače vrlo drage marke. Riječ je o modelu R8, supersportskom automobilu koji krase brojni superlativi, pa ne čudi što je zanimljiv i onima koji toliko ne vole Audi.  Audi R8 je prema podacima osiguravajuće tvrtke Veygo najčešće pretraživan auto snova na Googleu, i to u čak 95 od 169 zemalja. Izuzetno visoko kotiraju i Bugatti Chiron (i Veyron), a na listi pobjednika se u nekim zemljama našao čak i Lamborghini Veneno. I da, sve te kompanije dolaze iz Volkswagen koncerna. Jedina tri modela auta u Top 10 koja nisu iz ovog koncerna su Ford GT, Mclaren 675LT i Ferrari 458.

Audi R8 se pojavio u 939.870 pretraga, drugoplasirani je Bugatti Chiron sa 701.140. Dalje slijede Lamborghini Aventador, Bugatti Veyron, Lamborghini Huracan, Lamborghini Veneno, McLaren 675LT, Ford GT i Ferrari 458. Da, Ferrari je možda najpoznatiji svjetski brend u ovoj domeni, ali se njegovi modeli ne pretražuju toliko često. No, za utjehu možemo reći kako je Porsche prošao još gore.

Više o metodologiji

Ako se pitate kako se došlo do ovakvih rezultata, stvar je sljedeća. Autori su uzeli modele superautomobila predstavljene unazad deset godina, njih 55 koji smiju na cestu. Pritom recimo kako su među njima osvanuli i auti poput Toyote GT86, koja je odlična i mnogima je auto snova, ali supersportaš nije. Potom su koristeći pretraživač ključnih riječi (Ahrefs.com) izvukli najčešće pretraživane modele po pojedinim zemljama.

>> Kartu u većoj rezoluciji možete vidjeti ovdje.

Pročitajte više