Citroën vraća legendarni Ami!

Foto: Citroen

CITROËN je odlučio oživiti legendarno ime nakon četiri desetljeća duge pauze, i to tako što će na predstojećem salonu u Ženevi prikazati jedan izuzetan projekt automobila.

Citroën se definitivno vraća počecima, ali i onim idejama s kojima je stekao svjetsku slavu. Baš kao što je legendarni 2CV omogućio slobodu kretanja i motorizirao francuska sela (i gradove), tako sada dovodi koncept Ami One. Koncept je to koji nudi odgovore u gotovo svim područjima koja su danas na vrhu prioriteta u autoindustriji.

Za početak recimo kako se radi o potpuno električnom vozilu, čime je zadovoljen prvi preduvjet urbane mobilnosti. A na električni pogon nadovezale su se brojne moderne tehnologije, od sustava brzog punjenja, do pojednostavljenog korištenja vozila "na zahtjev". Upravo tako, auto ne treba više kupiti već ga se uzima kad za to postoji potreba, i to upotrebom mobilne aplikacije na period od pet minuta do pet godina.

A pritom će isti mobilni telefon biti sučelje kokpita, dok će automobil dopuštati korištenje bez vozačke dozvole.

Citroënova domišljatost tu ne staje, već se širi i na dizajn. Industrijski pristup ide od pretpostavke "magične kutije" sa što više zajedničkih dijelova vanjske oplate. Genijalnost se nastavlja i u unutrašnjosti, uređenoj na minimalistički način, ali i da što bolje zadovolji korisnika. U svega 2,5 metara dužine našlo se dovoljno mjesta za dva sjedala, prtljažnik, nekoliko odlagališta i dakako pogon, a detalji poput pomičnog krova, definitivno će razveseliti mnoge.

Citroën nije mogao na bolji način obilježiti 100. rođendan nego konceptom u kojem mnogi prepoznaju duh 2CV, ali u inačici za novi milenij.

A dok čekate da se ovakav auto doista pojavi na cestama, znajte da je Citroën pripremio bogat asortiman lifestyle proizvoda s kojima se možete upoznati u nastavku. 

Pročitajte više