Dva nova pogonska stroja iz VW-a

U VOLKSWAGENU smatraju kako konvencionalni motori nisu rekli zadnju po pitanju svojih mogućnosti. Shodno tome i trenutnom trendu, manje i snažnije, njemački je proizvođač predstavio dva nova ulazna motora - 1.2 TSI i 1.6 TDI.

VW je svoje novitete predstavio na bečkom Engine Symposiumu, a riječ je o motorima koji su namijenjeni primjeni u modelima Polo i Golf. Manji benzinac iz obujma 1,2-litre te uz pomoć izravnog ubrizgavanja goriva i turbopunjača razvija snagu od 105 KS (77 kW) i maksimalni okretni moment od 175 Nm, dostupan od niskih 1.500 o/min. Dotični se motor može pohvaliti i relativno malom masom koja je plod upotrebe lakih materijala, poput aluminija.

Nadalje tu je i 1.6 TDI koji dolazi u tri izvedbe snage. Tako prva razvija 75 KS (55 kW) i ta će biti dostupna samo u Polu. Potom slijede verzije snage 90 KS (66 kW) i 105 KS (77 kW), koje će biti dostupne i s Golfom. Ovaj motor zadovoljava Euro 5 norme i prema navodima iz VW će predstavljati osnovu svih budućih 4-cilindarskih dizelaša iz Wolfsburga.

Pročitajte više