ECALL POSTAO OBAVEZAN Svi novi auti u slučaju nezgode zovu 112

Screenshot: YouTube
 
OD ovog vikenda svi novi automobili u Europi moraju biti opremljeni sustavom eCall.
 
eCall postaje standardan na automobilima svih proizvođača, a to znači da će svaki auto imati sustav putem kojeg se u slučaju nezgode automatski zovu hitne službe. Inicijativa za ugradnju ovog sustava pokrenuta je 2013. godine, a europski parlament odobrio ju je u travnju 2015. godine. 
 
Sustav eCall kontaktira hitne službe, a pritom ima sposobnost slanja točnog vremena nezgode, lokacije i smjera putovanja. Potonje je izuzetno važno u slučaju nesreće na autocesti. Sustav je moguće i ručno aktivirati putem tipke na prednjoj armaturi, kada će se zvati 112.

Europska udruga proizvođača automobila (ACEA) pozdravila je odluku: "eCall ima potencijal spašavanja mnogih života skraćujući vrijeme reakcije hitnih službi", pojasnio je glavni tajnik ACEA-e, Erik Jonnaert. Time će sve hitne službe moći reagirati brže, no to je tek jedan od načina kojima se želi poboljšati sigurnost u prometu. Jonnaert je tako najavio nove tehnologije iz domene aktivne sigurnosti, a koje bi pomogle da se nesreće uopće ni ne dogode.
 
Također, ACEA pritom naglašava kako je potreban sveobuhvatni pristup problematici poboljšanja sigurnosti, uključujući optimizaciju prometne signalizacije i projektiranja cesta, reviziju prometnih propisa i treninge sigurne vožnje.

Pročitajte više