Eko aktivisti ispuštaju zrak iz guma na određenom tipu vozila, sve su bliže Hrvatskoj

Foto: Twitter

EKO aktivisti su sve agresivniji u svojim nastojanjima da ispune cilj i oblikuju život na planetu u skladu s njihovim poimanjem idealnog svijeta.

Među brojnim takvim grupama su i skupine aktivista okupljene oko pokreta Tyre Extinguishers, koji su navodno prvotno djelovali na području Velike Britanije. U međuvremenu su stekli niz poklonika pa su tako njihove akcije zabilježene u Americi, Novom Zelandu, ali i nama puno bližim zemljama poput Francuske i Njemačke.

A pod pojmom akcije podrazumijevaju se namjerna pražnjenja pneumatika na parkiranim vozilima. Pritom nisu svi ugroženi, već se fokusiraju na najrastrošnija vozila. Pogađate, to su uglavnom SUV vozila koja troše više goriva od klasičnih automobila.

Dobra je vijest da ne buše gume, pa šteta nije velika. Vlasnik će jednostavno morati na neki način napumpati gume te odmah moći nastaviti voziti. A onda će ubuduće morati pripaziti gdje parkira svoje vozilo.

Pritom valja imati na umu kako se ne radi o izoliranim slučajevima u kojima se isprazni par guma i ostavi letak s upozorenjima. Tako je u nedavnoj akciji u regiji Waterloo zapadno od Toronta u jednoj noći zaprimljeno čak 30 prijava o ispražnjenim gumama. Pogađate, svi su bili vlasnici SUV vozila. Navodno su samo u noći 16. srpnja ispraznili gume na 60 vozila.

Tijekom svibnja su u Brightonu ispraznili gume na oko 250 SUV-ova, a u Parizu su nedavno u jednoj noći "riješili" oko 100 SUV-ova. Njemački mediji navode izjave policije kako su aktivisti konstantno aktivni i kako im se ne može stati na kraj.

Recimo i kako gume prazne tako da iglu ventila pritisnu nekim malim predmetom i tako ostave. Taj proces nazivaju "razoružavanjem“ SUV-a. Njihov cilj je jasan, a to je "učiniti  vlasništvo nad SUV vozilom u urbanim područjima nemogućim“.

Nadajmo se samo da ovaj tip aktivizma neće postati popularan na Balkanu, kao i da ne preuzmu neke rigoroznije mjere poput bušenja guma. Na službenoj stranici pokreta dane su sve upute za djelovanja, ali i napomene da se ne "razoružava“ vozila koja koriste invalidi, obične automobile i sl.

Pročitajte više