EV9 je najveći Kijin SUV: Na pretplatu nudi povećanje snage, a doseg je do 541 km

Foto: Kia

EV9 je prvi Kijin SUV s baterijskim pogonom i tri reda sjedala te mu predstoji globalni debi.

Po uzoru na Teslu

S dosegom od 541 km po WLTP-u, Kia se opasno približila Teslinom Modelu X. Međutim, to vrijedi isključivo za izvedbu koja kombinira stražnji pogon i veću bateriju, odnosno Long-Range RWD verziju. Birate li standardnu izvedbu, dobivate bateriju od 76.1 kWh.

Ali ništa zato, 800-voltna arhitektura dopušta velike snage punjenja, pa je 15 minuta na punjaču dovoljno za oko 240 km dosega. Ako pak imate viška struje, EV9 će napajati i puniti sve u potrebi, od laptopa i hladnjaka do kamperske opreme i drugih automobila, i to snagom do 3.68 kW. 

Više momenta na pretplatu

EV9 kreće od 204 KS i 350 Nm u prije spomenutoj LR inačici, a tada EV9 postiže 100 km/h za 9.4 sekunde. Standardni model ima 10 kW više, a 100 km/h hvata za 8.2 sekunde. Konačno, tu je i izvedba s dva motora i AWD pogonom, gdje govorimo o 383 KS i 600 Nm. U tom slučaju EV9 postaje itekako brz, pa 100 km/h postigne za samo šest sekundi. 

Ali tu ponuda je staje jer Kia planira ponuditi tzv boost funkciju čijim otključavanjem se povećava maksimalni okretni moment prednjeg motora na 100 Nm. Sasvim dovoljno do dolaska GT izvedbe, koja je već potvrđena.

Kia connect Store još nije u potpunosti definiran, pa nije poznato hoće li mjesečni najam uključivati i neke druge nadogradnje. Očekuje se kako će se ovim kanalom nuditi različiti dodaci poput tzv. Digital Pattern Lighting Grille opcije igre s rasvjetom, videostreaminga ili pak sustava Remote Smart Parking Assist 2.

Možda najveća novost je uvođenje Highway Driving Pilot (HDP), sustava koji uz pomoć 15 senzora s dva lidara omogućava autonomnu vožnju treće razine. Nudit će se na GT-Line razini opreme. 

Podsjetimo, EV9 je veličinom na razini modela Telluride, a to znači kako u dužinu mjeri malo preko pet metara (5010 mm) te je širok gotovo dva metra (1980 mm). EV9 je postavljen na platformu Electric Global Modular Platform (E-GMP), a razmak između osovina je čak 2100 mm. 

Kia će EV9 ponuditi kao globalni model. Prodaja u Koreji počinje u drugom kvartalu, a ostatak svijeta će trebati pričekati do druge polovine godine. 

Pročitajte više