Ford u laboratoriju proizvodi ptičji izmet, evo i zašto

Foto: Ford

SVI znamo kako je ptičji izmet jedan od najvećih neprijatelj za lim automobila. 

Prema nekim procjenama već je nekoliko dana dovoljno da agresivni spojevi iz ptičjeg izmeta počnu prodirati kroz površinu laka prema metalu, posebno ako je neki od slojeva lagano oštećen. U Fordu učinkovitost zaštite površine žele provjeriti u što realnijim uvjetima, a to podrazumijeva i tretiranje površine ptičjim izmetom. 

A kako bi bilo nezgodno izlaziti van i hvatati golubove oko ispitnog centra u Fordu su odlučili samo proizvesti ptičji izmet. Mješavina je to koja zadrži fosfornu kiselinu, sintetski pelud i još neke sastojke. Prethodno zaštićena površina odgovarajućim premazima tretira se umjetnim ptičjim izmetom i zatim se pusti na sazrijevanje na do 80 stupnjeva Celzijusa. Procedura je to vrlo slična onoj koja se izvodi u slanoj komori kada se provjerava postojanost zaštitne prevlake u smislu antikorozivne zaštite.

U Fordu također provjeravaju postojanost boje na UV zračenje, i to u trajanju od 250 dana. Također, postojanost boje provjerava se i pri različitim temperaturama, a sve da bi konačni proizvod-automobil zadržao početni sjaj što duže.

 

Pročitajte više